С обновен колектив и нов директор СУ „Евлоги Георгиев“ – Тръстеник, посреща учебната година

За началото на учебната година и предизвикателствата, пред които е изправено образованието в условията на пандемия, „Плевен прес“ потърси за коментар директорите на две от големите училища в областта. На въпросите на репортера Ива Мусова отговаряха госпожа Валентина Велкова, директорка на СУ „Евлоги Георгиев“ в гр. Тръстеник и господин Юрий Тодоров, директор на Езиковата гимназия в Плевен.

Г-жа Валентина Велкова е преподавател с над 20 години стаж. От близо месец тя е директор на училището в Тръстеник. С нея разговаряхме за трудностите – да си първа година директор във време на пандемия, да осигуриш качествено образование и добра работна атмосфера на учители и учиници.

Плевен прес: Какво е да сте директор на голямо училище от близо месец ?

Валентина Велкова: Сблъскваш се с увеличена административна работа, която отнема много от времето на директора. Необходимо е да се мисли за бъдещото развитие на учебното заведение, за актуални специалности, за разнообразяване на учебния процес, за иновативни практики. Но аз съм оптимист. Надявам се с активното включване на целия педагогически колектив да се справим успешно с предизвикателствата на новата учебна година.

Как ще посрещне новата учебна година СУ „Евлоги Георгиев“ ?

С почти 400 ученици, в 22 паралелки и 35 учители. Имаме много нови учители, защото доста колеги се пенсионираха тази година. Въведохме една нова позиция – учител по предприемачество. Тя е във връзка с новата специалност, която имаме в гимназията от няколко години. Имаме професионални паралелки с профил софтуерни и хардуерни науки, работник растениевъд с 3 годишен срок на обучение, техник растениевъд с 4 годишен срок на обучение. Ние сме земеделски район и има необходимост от такива специалисти.

Новата учебна година започваме присъствено, като спазваме всички предписания от МОН. Разделяме потоците, децата са с маски в общите пространства, учителите са с маски и шлемове навсякъде. Имаме цветни стрелки за коридорите за посоките на движение. Ползването на столовата е съобразено с указанията – разстояние между децата, дезинфектанти, разписано е време за ползване на помещението. Класовете не са многобройни и има възможност децата да са на разстояние в учебните стаи. На родителските срещи, които проведохме навън, родителите проявиха разбиране и са готови да ни съдействат. Дворът ни е голям и можем да посрещнем децата навън.

Имате ли притеснения за предстоящата година?

Притеснява ме евентуален нов случай на зараза. Досега не сме имали болно дете или заразено семейство в градчето. Надявам се това да остане така.

Ние сме средищно училище и от първи до дванадесети клас  към нас пътуват деца от околните села – Ореховица, Подем, Победа, Рибен. Имаме два училищни автобуса за превозването им. Ако се появи зараза, ще бъде сложно овладяването й.

Директорката Валентина Велкова. Снмика – Плевен прес

Как оценявате резултата от проведеното през втория срок онлайн обучение?

Успяхме за 3 дни да сформираме онлайн обучението. Установихме, че за най-малките е най-трудно. Разчитахме на родителите и ако те не ни оказваха съдействие, нямаше да успеем. Те се отзоваха и всяко дете учеше заедно със свой родител. Училището издири децата, които нямаха устройства, купувахме им и карти за интернет. Имаше деца, на които и вкъщи нямаше кой да им помага, а и нямаха устройства. На тях им изпращахме разпечатани материали чрез медиатор. През юни месец с тези деца работихме допълнително.

Някои учители имаха по-добри умения, те помагаха на колегите си да се правят. Всички положиха усилия и се учихме в движение. Сега сме в платформата Тиймс за педагогическите съвети, направихме дори онлайн тържество за 24 май. Предизвикателство беше обучението по физическо възпитание. То се случи с много усилия от учителите – изпращаха на децата клипове и указания. След това децата връщаха клипче как се справят. Социалната  изолация се отрази негативно на децата. Станаха по-нервни и по-избухливи.

Какви успехи постигна училището на фона на обстановката?

12-ти клас бяха изключително сериозни, 20 деца завършиха и 16 от тях са вече студенти. Това показва, че са имали желание и ентусиазъм да завършат добре.

Прочетете също

Десислава Трифонова /ГЕРБ/: Личната ми кауза е привличане на инвестиции в област Плевен чрез добра индустриална зона, реклама на региона и екипна работа с общините

Десислава Трифонова, кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС, под № 3 и преференция 103, за участие …

3 Последни коментари

  1. Гергана

    Успешна учебна година!

  2. Христина Бързашка

    Браво на новата директорка! Успешен старт и за нея и за новите учители! Да е добра година за тръстенишкия народ!

  3. Марияна Петрова

    Успешна учебна година на ученици и учители! Бъдете здрави !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *