С мятане на умрели риби и яйца не стават работите

РОДЕН

Огюст Роден – “Мислителят”.

Поместваме един умен, полезен и актуален коментар на последните събития след оповестения запис от заседание на НС на ПП и последващите реакции. Авторката е познато име на българската общност в Италия и интелектуалните среди в София.

Публикуваме този кратък анали, защото споделяме написаното. И оставаме тъжни след неговия прочит. Предполагаме, че подобна тъга ще изпита всеки интелигентен читател.

Кирил Петков, в едно единствено изречение прекроява Европа по собствен образ и подобие – т.е представя я за извънредно посредствена и глупава.

Радан Кънев, за да го защити в управленския му делириум, разтяга лъжи като пресен локум за „съгласуванията на кадрите в Европа и НАТО“.

Поддръжниците  – фенове, по – скоро тифози на въпросната партия, ръкопляскат и са в екстаз от високопоставеността на техния лидер, който говори с УДФ /Урсула фон дер Лайен, бел.ред./ като с равен: както си говорят копачите от къра: „…аз ѝ викам и тя ми вика…“

България е от много години член на ЕС и НАТО. И всички тези хора – управляващи и избиратели, още не са разбрали базовите принципи на тези организации, как работят механизмите им за управление. Суверенитет и равнопоставеност , са думи, които не им говорят нищо.

Не са прочели нито един от международните договори, които България е подписала, за да стане член на тези два, най-престижни клуба в света. И затова, не си дават сметка, че всичко казано или направено извън тези договори е плява. Лъжа и измама.

Съгласни са да бъдат управлявани от елементарни ментарджии  и искат да са в ЕС и НАТО, но не знаят, при какви точно условия.  С мятане на умрели риби  и яйца, не стават тези работи.

Минаха години, в които можеше да се изработи една умна и действаща алтернатива на всичката клептократска политика до сега. На руската безцеремонна намеса във вътрешните и външни работи на България. На нахалните и безочливи комунисти, кагебисти и ДС – изтърсаци.

Но това можеше да стане с помощта на една информирана, подготвена, интелигентна маса. Да. Маса. Защото освен качество, за да управляваш трябва и количество. Заявени в урната гласове.

Ураджийството, плюнките, дезинформацията, омразата, провинциалните скандалчета и сляпото доверяване, не са довели нито една държава до благоденствие и прогрес. Най-малко пък , са изградили силна  и действаща демокрация.

Автор – Пати К. Биски,

Милано, Италия, 27.05.2023 г.

Споделете:

Прочетете също

LETO

Настъпи астрономическото лято

Макар че, усещаме повече от седмица горещото време, астрономическото лято настъпи у нас днес. Съчетано …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *