Последни новини
Начало | Култура | С концерт на Плевенската филхармония ще бъде чествана 60-та годишнина на НУИ „Панайот Пипков”

С концерт на Плевенската филхармония ще бъде чествана 60-та годишнина на НУИ „Панайот Пипков”

Маестро Пламен Джуров. Снимка – Плевен прес.

Под диригентството на маестро Пламен Джуров – възпитаник на НУИ “Панайот Пипков”, ще бъдат изпълнени „Червеният манускрипт” от Георги Арнаудов, увертюрата „Егмонт” от Бетовен и цигулковия концерт на Йоханес Брамс. Това ще се случи на 19-ти ноември от 19:00 в читалище „Съгласие“. Солист ще бъде Стоимен Пеев – концертмайстор в камерен ансамбъл „Софийски солисти” и първи цигулар на квартет „София” при Софийската филхармония.

Като възпитаник на НУИ “Панайот Пипков” (тогава Средно музикално училище “Панайот Пипков”) маестро Джуров сподели пред журналистите в клуба на БТА:

Помня първите учители в музикалното училище – дойде цял един випуск на Държавната консерватория. Тези млади хора промениха облика на града ни. Много от тях вече са в паметта на музикалната ни култура. Те бяха облечени по друг начин, държаха се по-фриволно, движеха се на групи, те бяха много ярки и твърде различни. Училището имаше шанса да стартира с една група талантливи, амбициозни и енергични млади хора. Това пренасочи интереса на много деца. В училището беше много интересно, идваха професори, лектори, един много интензивен и висококачествен от професионална гледна точка, образователен процес.

Сега се разширява обхвата на училището – народна музики, народни танци. Аз лично съжалявам, че се стеснява класическата музика. Сега е трудно да намериш, дори в популярната музика, красива естеттска балада, която не те тласка да танцуваш. Ежедневието не винаги носи белезите на голямата цивилизация. Високата култура е пронизана от лъчите на битовизма”.

Маестро Джуров подчерта, че предстоящият концерт в “Съгласие” ще се посвети на 60 годишнината на плевенското музикално училище „Панайот Пипков“.

“По традиция на концертите с плевенската филхармония представяме премиерни произведения. Плевенският оркестър е от много сърцати хора, които се държат много професионално, много се стараят и са много отзивчиви. Това са работливи, съвестни хора, които не хленчат. В това сложно време, дай Боже всички административни служби да са като плевенския оркестър”, подчерта Пламен Джуров.

Запитан накрая какво би препоръчал на хората да слушат в обосновката на пандемия, той каза:

Когато човек иска да е спокоен, може да слуша Бах, Шопен, Шуберт, Шуман. Ако иска да си повиши тонуса, е добре да послуша Бетовен и Чайковски. Заповече решителност, да послуша Скрябин. Както казват японците – с вашите концерти ние намираме вътрешния си баланс. Музиката внася допълнителна хармония и светлина в ежедневието. Човек трябва да е по-широко отворен и да се постарае да разбере какво му говори музиката.

Прочетете също

Болни и възрастни хора в община Плевен се обгрижват от 12 човека по време на пандемията

Миглена Цанова, организатор дейности по проект “Патронажна грижа”. Снимка – личен архив. От началото на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *