С експозиция от пет скулптури закриха международния симпозиум по скулптура

Снимка – пресцентър Община

По оригинален начин закриха първия международен симпозиум по скулптура в Плевен. Това стана с официално откриване на експозиция от пет скулптури в градинката пред ж.п. гарата в Плевен. Както писахме преди месец, в него участваха международно известни автори от Европа, на които бяха осигурени късове бял пирински мрамор с тежина от 6 тона. 80-годишният Наджи Петел от Индия, скулптурите Габриеле Бергер от Австрия, Ян Шицко от Словакия и българските професори Иван Славов и Стефан Лютаков, в продължение на месец извайваха своите творби, официално представени днес пред плевенчани. С този симпозиум се слага нещо много голямо за в бъдеще, заяви неговият вдъхновител проф. Кирил Мескин. Една моя мечта се сбъдна, сподели именитият плевенски творец. Нивото е много високо, от 55 кандидати от цял свят, ние отсяхме тези пет имена на световно доказали се автори и с техните творби ще облагородим градската среда, за да стане тя още по-красива, сподели именитият плевенчанин.

На въпрос кога и как се е родила идеята за нейния „Облак“, Габриеле Бергер от Австрия сподели, че това е станало в Плевен. Като автор на концептуални творби, тя е търсила освобождаване от тях чрез опознаване на мястото, хората и средата в Плевен и от каменния блок, който е получила за симпозиума, е изваяла тази фигура, която е нарекла „Облак“.
„Диалог“ на Ян Шицко, „Капан за светлина“ на проф. Иван Славов, „Еседра“ на проф. Стефан Лютаков и „Стела“ на Наджи Петел са фигурите, на които плевенчани и гости на града ще могат да се наслаждават за в бъдеще. От администрацията предвиждат второто издание на симпозиума да се проведе през 2019-та година.

„Еседра“ – проф. Стефан Лютаков. Снимка – пресцентър.
„Облак“ – Габриеле Бергер, Австрия. Снимка – пресцентър.

Прочетете също

Коалиция „Демократична България – Обединение“ откри предизборната си кампания в Плевен с водосвет

Коалиция „Демократична България – Обединение“ откри предизборната си кампания в Плевен с водосвет

Водосвет за здраве и благополучие сложи началото на предизборната кампания на Коалиция „Демократична България – …

Един коментар

  1. „Облака“ на австрийката нещо ми се губи от представите за изкуство. За разлика от „облак“ в кръчмата – по равно мастика и мента!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *