МБАЛ “Сърце и Мозък” – Плевен, участва в проучване на Pfizer

bolnica Surce i mozuk Pleven
Болница “Сърце и мозък” – Плевен. Снимка – Пресцентър.

Сърце и Мозък  – Плевен участва с най-много български пациенти в изпитването на ново лекарство на Pfizer против COVID.

Комбинирана антиCOVID терапия на Pfizer намалява с 89% риска от хоспитализация и смърт.

Хапче за лечение на Covid, разработено от американската компания Pfizer, намалява риска от хоспитализация или смърт с 89% при уязвими възрастни, сочат резултатите от клинично изпитване. Общо, участниците в проучването са 1219  неваксинирани възрастни, с лека до умерена форма на COVID-19, които са считани за високорискови за хоспитализация поради здравословни проблеми като затлъстяване, диабет или сърдечни заболявания.

Във високотехнологичната болница Сърце и Мозък в Плевен екипът на професор д-р Яна Симова успя за изключително кратък период от време да включи (рандомизира) и проследи 31 пациенти в описаното проучване с иновативна перорална (през устата) терапия срещу COVID-19, създадена за употреба в домашни условия (амбулаторни пациенти) с цел предотвратяване на хосиптализация и смъртност. Успешният и значителен принос на центъра в Сърце и Мозък, Плевен, се дължи както на всеотдайността на екипа, така и на перфектно създадената организация за провеждане на проучването: създаване на специализиран и изолиран триажен център на болни със (съмнение за) COVID-19, организиране на транспорт, включително и с линейки, при спазване на всички карантинни мерки, пълно съдействие при необходимост от хоспитализация.

Лекарството Paxlovid е предназначено за употреба скоро след появата на симптомите при хора с висок риск от тежко заболяване, като се приемат три таблетки два пъти дневно в продължение на пет дни. Терапията блокира ензим, от който вирусът се нуждае, за да се размножава. Когато се приема заедно с ниска доза от друго антивирусно лекарство, наречено ритонавир, то остава в организма за по-дълго време. От Pfizer обявиха, че изпитванията ще бъдат прекратени по-рано, тъй като първоначалните резултати са изключително обнадеждаващи.

 Междинните данни от лечението на 1219 високорискови пациенти, които наскоро са били заразени с COVID, показват, че едва 0,8% от получилите Paxlovid са били хоспитализирани в сравнение със 7% от пациентите, на които е било дадено плацебо.

Те са били лекувани в рамките на три дни от началото на симптомите на Covid.

Седем пациенти, на които е дадено плацебо, са починали в сравнение с нито един в групата, на която е даден Paxlovid.

Когато са лекувани в рамките на пет дни от появата на симптомите, 1% от получилите Paxlovid са били хоспитализирани, без регистрирани смъртни случаи. За сравнение, 6,7% от групата, на която е приложено плацебо, са били хоспитализирани и 10 от тях са починали.

Според д-р Стивън Грифин, доцент във Факултета по медицина към Университета в Лийдс: „Успехът на тези антивирусни препарати потенциално бележи нова ера в способността ни да предотвратяваме тежките последици от Sars-CoV2-инфекцията, а също така е жизненоважен елемент за грижите за клинично уязвими хора, които може да не са в състояние да получат или да реагират на ваксини.”

Pfizer също така проучва въздействието на лечението върху хора с нисък риск от заболяване от Covid и такива, които са били контактни.

Сърце и Мозък, Плевен участва като център и по тези два проекта.

Пресцентър “Сърце и мозък” – Плевен

Споделете:

Прочетете също

408987243 738265558345259 9132600215669789978 n

Кметът на Червен бряг присъства на общо събрание за управление на отпадъците

Кметът на община Червен бряг Атанас Атанасов присъства на общо събрание на Регионалното сдружение за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *