Сънародниците ни в чужбина: Успокойте топката с българите в чужбина, гледайте си резултатите

“Истината се ражда в спора”. Снимка – интернет.

По повод изборните резултати от 4-ти април за нов Парламент, във фейсбук получи разпространение коментарът на д-р Стефан Митев, гастроентеролог, основател на ФИБРО: „Видях резултатите от гласуването в чужбина. Успокоих се. Няма изтичане на мозъци”.

Не коментираме оценката на д-р Митев за сънародниците ни в чужбина. Ще кажем само, че между нашите познати там, има шофьори, почистващи домове, икономисти, журналисти, детегледачи, банкери.

Затова поместваме три поста на сънародници, които отразяват тяхното мнение за изборните резултати, както и за казаното от д-р Митев.  

Patty Biski, /Пати Биски/, Италия:

„Изненадах се, че резултатите от изборите не ме изненадаха. Déjà vu. Слави Трифонов е българският Бепе Грило /италиански актьор и политик, основал партията „Пет звезди”, б.а./, а гласуващите за неговата т.н. “партия”, са българските 5 звезди. Готови – да ни спукат от популизъм, глупости и невежество.

Поне, ДБ /”Демократична България”, б.а./ ще разбере най-после, кой е бил през лятото по площадите и че, с отровни трици, избори не се печелят. Ще разберат и че, “когато няма ляво, няма дясно”, няма и силен резултат. Хората сега се радват на 10%. Ще се радват, докато разберат, че с 10%, не можеш да правиш сериозна опозиция в Парламента. Общо взето, нищо не можеш да правиш.

Ако спрат да блокират в социалните мрежи хората, които мислят различно, но са добронамерени, ще научат още повече. Най-малко, че не могат да те блокират и да ти искат гласа после…

ГЕРБ загуби прекалено малко, за поразиите, които направи. Поправям се, не са поразии, а – престъпления.

С тази политическа картина е ясно, че никой няма да им иска сметка за нищо. Най-малко, защото, нито една политическа сила, няма политическа тежест, за да задейства механизма.

БСП загуби, защото никой вече няма нужда от тях- нито бившите ДС /Държавна сигурност, б.а./, нито Путин. Контингентът е достатъчно добре и капилярно разпръснат по другите политически формации.

Целта, България да няма едно здраво и стабилно правителство е постигната.

Остава мистерията с формирането на коалиция за създаването на действащо правителство. Каквато и да е коалицията, правителството няма да е действащо.

Нито евентуалното служебно правителство…

Черногледа ли съм? Да, разбира се!”

Marina Vasileva /Brazz Association/:

„Понеже адреналинът ми не спада в прилични темпове и не мога да заспя, макар че след 30 часа на крак може това би било най-мъдро, реших да ви споделя кратки впечатления от изборната вакханалия, която преживяхме.

Да, ИТН /”Има такъв народ”,б.а./ помете вота в чужбина, хеле пък във Великобритания. Ако има изненадани, не мога да им помогна. Да се огледат, където са, и ще видят, че не са на екзотичен остров, залят от цунамито на “простолюдието” и “чалгарите” зад граница. Слави Трифонов е идол навсякъде – според ЦИК в момента партията му е втора сила изобщо на изборите. Изобщо. На изборите. Та, успокойте топката с българите в чужбина, да не си мешаме шапките.

За тези от нас, които наблюдаваха динамиката на изборната активност във Великобритания с години, стана ясно, че Слави Трифонов ще успее отвъд най-смелите си предвиждания в политиката – неговият референдум изкара пред урните на Острова хора, които по принцип не гласуват. Сега стана същото, в увеличен обем. А каквото става в диаспората във Великобритания, това става и вътре в България – пъпната връв е здрава.

Ако се чудите защо така стана, можете да мислите за носталгичен патриотизъм, или за нуждата на емигрантите да се завърнат в безгрижното си минало в родината. Но можете и да мислите за нещо друго – че в България политиката е мъртва.

Няма и как да не е. Когато от десетки години политика в България правят БСП, ДПС и ГЕРБ, то понятието се изпразва от всякакво принципно, морално или дори утилитарно за мнозинството съдържание. Гражданите се оттеглят от общественото пространство в идеологии, които обещават спасение от цялата тази разкапана, трупна гнилоч.

Идеологии на очистването и възмездието. Месиански култове.

Електорално богомилство, ако щете.

И, за да си стоя в паничката, няма да спекулирам как и защо хората в България гласуваха за ИТН. Но мога да кажа, че на опашката в Оксфорд и по сцените, които видях от Лондон, ние не виждахме хора, които гласуват от казионен интерес към политиката. Виждахме хора, готови да чакат по пет часа и да се бият, ако трябва, за да жертвопринесат на своето божество на възмездието. Възмездието изобщо срещу политиката в България, която провали живота на тези хора и ги запрати в чужбина (не е случайно, че поддръжниците на ИТН са обсебени от идеята за мажоритарна избирателна система – приемат я като единствен начин да пресекат изборните машинации на статуквото и да “очистят” системата).

Тези хора не искат да живеят зад граница. Те искат да си бъдат у дома. Феодалната държава ги смля и изплю и те сега се завръщат – по единствения начин, който разпознават като автентичен.

С очите си видях, че това, че могат да гласуват за Слави Трифонов ги направи щастливи. Защото им даде за миг поне усещането, което всеки гражданин иска – усещането за сила. За убеденост, че може нещо да промени с гласа си.

И това е тяхно право.

Както беше право на хората, които в екстаз гласуваха за царя, а после за Борисов – пак и пак, и пак. Както е мое право да чувствам, че променям нещо, че наистина увеличавам шансовете ни да се докопаме до работеща държавност, като гласувам за „Демократична България”.

И за хора като мен съм чувала да казват, че имаме култ към личността, та няма лесно за никого в нашия мътен гьол.

В края на краищата, каквото посееш, това ще пожънеш. Затова би било добре да почнем да сеем нещо в тези урни – вчера беше само началото на дългото разораване на една отдавна занемарена нива.

Нивата на политическия живот у нас. Защото Слави Трифонов може и да спечели този път, понеже не е политик, но този бонус е еднократен. Оттук нататък той е политик, колкото е и Христо Иванов. Ще видим дали си дава сметка за това.

Инак, българите ще гласуват с отчаяна страст за всеки следващ отмъстител, докато държавата продължава да е техен враг и на битово, и на морално ниво. (Борисов изгря със същата аура – на каратист, тръшкащ лошите мафиоти. Шоуто на Слави помогна много за изграждането на този негов имидж.)

Кой има акъла, опита и образованието да поправи счупената държава, е въпрос, на който отговаряме различно, защото разпознаваме себе си в различни кандидати. В битката на разпознавания, която представляват изборите у нас (и, да, тук включвам нас в пустата чужбина, колкото и да ви докривее) победителите днес са ясни.

И не, не е само Слави Трифонов.

Гледайте си резултатите, не ги изопачвайте, за да уйдисате на предразсъдъците и страховете си, препасвайте коланите за вдигане на тежко и давайте да къртим, чистим и извозваме. Ще е голям зор, но това, по дяволите, е положението”.

Ekaterina Petrova, Испания:

„Ама големи мислители и анализатори има в тоя фейс!!!! Какво казали, какво написали, как предрекли това или онова. И щото всичките годни мозъци са си останали в България, затова сме 30 год. на това дередже! Клоун бил, чалгар бил, ми вие бе, всезнаещите, какви сте бе???? Какво направихте, за да е нещо по-добре??? Хората в чужбина сега били виновни! Винаги трябва нещо да ни е виновно!!! Аман от малоумници!!!!”

Прочетете също

Сдружение „Плевенски обществен фонд - Читалища“ успешно финализира съвместен проект с Възпитателно училище интернат „Христо Ботев “ с.Подем „Менторство за приобщаване“.

“Менторство за приобщаване” – нов модел за работа с деца от възпитателно училище

Сдружение „Плевенски обществен фонд  – Читалища“ успешно финализира съвместен проект с Възпитателно училище интернат „Христо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *