Съвместен концерт на НЧ „Съгласи 1869“ – Плевен и Симфониета – Враца сложи началото на бъдещи културни проекти

307852916 401939058680886 4680422630022134276 n
От ляво на дясно:роф. д-р Момчил Георгиев – преподавател в НМА „Панчо Владигеров“ ;Ивайло Атанасов – председател на НЧ „Съгласие 1869“; Стоян Буюклиев – студент; Христо Павлов – директор на Симфониета – Враца и главен диригент. Снимка – „Плевен прес“.

На 20 септември в НЧ „Съгласие 1869“ – Плевен в зала „Емил Димитров“ се състоя концерт на Симфониета-Враца. Той положи началото на бъдеща съвместна дейност между двете институции.

По този повод на 20 септември, от 16:00 часа в Пресклуба на БТА в Плевен се проведе пресконференция с участието на Ивайло Атанасов – председател на НЧ „Съгласие 1869“; Христо Павлов – директор на Симфониета – Враца и главен диригент; проф. д-р Момчил Георгиев – преподавател в НМА „Панчо Владигеров“, главен секретар на Българската асоциацията на работодателите в областта на културата /БАРОК/ и Стоян Буюклиев – студент.

Поводът на срещата беше началото на съвместен културен проект на НЧ „Съгласие 1869“ – Плевен и Симфониета – Враца.

Проектът е подкрепен от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Българската асоциация на работодателите в областта на културата /БАРОК/. Част от проекта ще бъде концертът „Гласовете на бъдещето“.

Пресконференцията беше открита от председателят на НЧ „Съгласие 1869“ – Ивайло Атанасов, който сподели: „Един от проблемите в българската култура е мултиплицирането на културният продукт. Когато се прави нещо добро, то трябва да бъде изиграно максимален брой пъти. Целта е на сезон да има поне от четири до шест такива концерти, като те да не са само в Плевен. От НЧ „Съгласие 1869“ правим опит да разширим региона за концерти“.

Проф. д-р Момчил Георгиев, който е преподавател в НМА „Панчо Владигеров“ каза: „Аз се радвам, че съм част от това мултиплициране на продукт, който е важен за младите и за публиката. Кръстихме този проект „Гласовете на бъдещето“, защото точно в този момент изпълнителите градят своите умения и качества. Сцената на академията трябва да търси своето разширение. Такива неща са едни хубави светлинки в това, което може да се направи за младите хора. Много е важно още в учебния процес, когато бъдещите гласове изграждат своите качества и умения, да се изявяват с оркестър не само в репетиционните зали, а и на големите сцени“.

Христо Павлов, който е директор на Симфонията – Враца и главен диригент допълни: „През 2013 година беше първият концерт с „пеещи студенти“ от Академията.

Смятам, че това, което правим е изключително важно за всички. Такава една среща на сцената е жизнено утвърждаваща и зареждаща за всички участници. За момента основно сме се концентрирали върху вокалната музика. Основната ни концентрация е върху пеещите млади хора. Ние сме оркестър, който пътува изключително много“.

От своя страна Стоян Буюклиев също сподели своя опит:„Ние излизаме от Академията, за да бъдем едни готови певци. Изживяването на сцената е различно и неповторимо. Адреналинът и тръпката са по – големи. Друго е да работиш с диригент, с цял оркестър и да се включиш в цяла опера. Тенденцията за правене на спектакли трябва да се случва по – често. Да се дава повече възможност на инструменталистите и на певците да се изявяват на сцената, защото това липсва. Изключително талантливи са всички изпълнители.

Споделете:

Прочетете също

Снимка 5 1

Кандидатът за кмет на Община Плевен на Коалиция „БСП за България“ Ева Маринова: Тръгваме за победа с бюлетина №1

Снимка: БСП – Плевен „Тръгваме за победа силни, решителни, смели и дръзки с бюлетина №1. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *