СУ „Стоян Заимов”- Плевен, с първо място от национален конкурс и награда от Национална асоциация „Г.С.Раковски”

Наградените ученици. Снимка – СУ „Стоян Заимов“ Плевен.

Първо място в пети национален ученически конкурс за историческа памет „Будител“ и национална ученическа конференция „200 години от рождението на Георги С. Раковски“  под мотото „Мисъл и желязо, лира и тръба“, спечели екипът на СУ „Стоян Заимов“ – град Плевен Както и Специална награда от Национална асоциация „Георги Ст. Раковски“ .

Ученици от над 50 населени места в страната участваха в Националния конкурс за историческа памет „Будител”, завършил с видеоконференция на тема: „200 години от рождението на Георги Стойков Раковски”.  Събитието е съвместна инициатива на Регионалното управление на образованието – Варна и Първа езикова гимназия. За пета поредна година конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних.

Общо 225 проекта на ученици от цялата страна се състезаваха в Националния исторически конкурс, организиран със съдействието и на Регионалния исторически музей и Държавния архив.

Учениците са творили в няколко категории: доклад, есе, презентация, видеофилм и драматизация, вдъхновени от живота и делото на българските революционери и народните будители. За да покажат своя интерес към българската история, освен оригинален и творчески подход, младите автори са разгърнали и сериозна изследователска дейност.

В конкурс драматизация 1-во място взе екип /Николай Грънчаров, Стефан Василев, Радослава Маринова/ от СУ „Стоян Заимов“, Плевен и Специална награда от Национална асоциация „Георги Ст. Раковски” – 100 лв и плакет

Конференцията се проведе под мотото: „Мисъл и желязо, лира и тръба”. Сред лекторите бяха двама преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски”: проф. Кирил Топалов – литературен историк, дипломат, преводач, председател на Националната асоциация „Георги Ст. Раковски”, и проф. Димитър Веселинов – филолог, директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите, както и проф. Пламен Павлов – историк, преподавател във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, председател на Фондация „Васил Левски”. Участие взеха и Радостина Николова – експерт в Министерството на образованието и науката, специалистите от РИМ – Варна Мариана Димитрова и Кристина Спасова, ученици и учители от цялата страна.

Конкурсът се проведе от 19ти до 20-ти ноември в гр. Варна.

Снимки – СУ „Ст. Заимов“ Плевен.

Споделете:

Прочетете също

Започва изплащането на помощи за отопление от 15 август

Снимка – интернет. Изплащането на помощите за отопление за предстоящия зимен сезон (1 ноември 2022 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.