СУ „Евлоги Георгиев” в град Тръстеник прокарва пътя за обучение на местни специалисти по търсени професии

ЗА ТРЪПКАТА НА 15 СЕПТЕМВРИ, ЦВЕТНИТЕ КЛАСНИ СТАИ И НОВИТЕ ПЪРВОЛАЦИ, РАЗКАЗВА ВАЛЕНТИНА ВЕЛКОВА – ДИРЕКТОР НА УЧИЛИЩЕТО

Валентина Велкова – директор на СУ „Евлоги Георгиев“ гр.Тръстеник. Снимка – „Плевен прес“.

Г-жо Велкова, готова ли е тръстенишката гимназия за новата учебна година?

На фона на епидемичната обстановка сме готови. Движим се по утвърдения алгоритъм. Подновили сме указателните линии за движение, имаме дезинфектанти, маски, ръкавици. Имаме правила, знаем вече какво да правим, няма го стреса от миналата година. Дано не се налага да сме дълго време с мерки. Надявам се децата да са в училище. Не знам как ще издържат с маски, това е трудно дори за възрастните. Добре е, че бяха отменени за малките ученици.

Колко са учениците в училището и колко първокласници ще посрещнете тази година?

До сега записаните в първи клас деца са 31. Разделихме ги в две паралелки, защото така по-добре ще се спазват правилата и защото за една паралелка са много. Това са деца предимно от Тръстеник, но има и от Славовица, Ореховица, Рибен и Победа.

От завършилите последна група в детската градина тръстенишки деца има няколко, на които родителите им предпочетоха за ги запишат в плевенски училища.

Децата от 1-ви до 12 клас ще бъдат 390. Разпределени са в 23 паралелки. Има леко намаление, сравнено с миналата година, но в първи клас децата са по-малко.

Как се случи дистанционното обучение миналата година и какво ви притеснява в тази връзка, на прага на новата учебна година?

Миналата учебна година беше натоварена във всяко едно отношение. Според разпоредбите на МОН, редувахме класовете на присъствено и дистанционно обучение. Мисля, че най-много пострада обучението на децата в 6-ти клас. На всички деца се отрази негативно дистанционното обучение. Като си останаха в къщи децата се зомбираха. Непрекъснатото стоене пред устройствата, което при големите ученици не може да се контролира от семейството, се отразява и на здравето. Децата включват устройствата, влизат в часа и от там нататък няма как да бъдат контролирани. Някои играят на игри, което продължава и след часовете.

Съгласна съм, че трябва да спазваме мерки и трябва да предпазим децата, но живият контакт с учителя и с другарчетата е нещо незаменимо. Облъчването от устройствата се отразява зле на децата. Най-много ме притеснява дистанционното обучение.

В технологичен смисъл онлайн обучението се получи. Раздадохме таблети на децата, които нямат устройства, раздадохме и повече от 30 карти за интернет. Отчитам и това, че някои  върнаха устройствата повредени. Когато детето няма устройство закупено от родителите му, то не полага грижи за него и не го пази. Сега имаме  нови 41 таблети получени по програма на МОН. И те ще бъдат разпределени между учениците. По същата програма имаме и лаптопи за учители. Оборудвани сме и в това отношение нямам притеснение.

Учителите ни не срещнаха никакви затруднения в дистанционното обучение, но бяха много натоварени. Всеки си има часове, но когато те свършат за учениците, учителят започва да преглежда изпратените му обратни връзки за задачите, които е поставил.  При дистанционното обучение работният ден на учителя е много дълъг.

Имаме 41 човека педагогически персонал. Голяма част от учителите са от Тръстеник и са завършили тази гимназия. Много е хубаво това, че след завършване на педагогическото си образование се връщат да работят тук. Само за миналата учебна година имаме 5,6 млади местни педагози. Имаме по две поколения от едно семейство учители в нашия колектив. На колегата Камелия Лучева вече и дъщерята Цветина е учителка при нас.

Всеки педагог си има своята тежест, но е различно когато знаеш, че след часовете ще срещнеш родителите на своите ученици. Аз бих искала всеки учител да приема работата си като своя житейска мисия.

За сега сме присъствено. Ще имаме тържество в училищния двор с кратка програма и посрещане на първокласниците. Разбира се, ще имаме и питка с мед и звънец за тях.

Кое демотивира учителите?

Когато децата не са заинтересовани учителите губят от ентусиазма си. Но и тази незаинтересованост си има своите причини. Децата имат достъп до много информация и трябва иновативно мислене от страна на учителите, много подготовка и разнообразие в методите на преподаване, за да предизвикат интереса им.

Срещате ли подкрепа и разбиране от институциите?

Кметът на Тръстеник винаги се отзовава, когато имаме нужда от помощ. С читалището  работим заедно за тържества, празници, извънкласни форми на работа, но всичко това в пандемичната обстановка е спряно. От Община Долна Митрополия имаме подкрепа винаги, сега правихме ремонт на физкултурния салон по проект на общината.

Как се развива специализираното обучение в гимназията?

Имаме специалности в направление „Растениевъдство, трайни насаждения и животновъдство“. Тази учебна година в 8-ми клас учат по специалност „Полевъдство“,  9-ти клас – за втора година учат за специалност „Техник растениевъд“,  10-ти клас вече имаха и държавен изпит за специалност „Работник растениевъд“. Това са нови специалности за училището и сега прокарваме пътя за обучение на местни специалисти по търсени професии. Имаме разрешение паралелката, която в 10-ти клас положи държавен изпит, да продължи обучението и на завършването в 12 клас да имат професия. Имаме договори с местни работодатели за практическото обучение.

Учениците, които завършиха 10-ти клас вече бяха на производствена практика в няколко различни фирми, с различно производства – лозарство, зърнопроизводство, овощарство. Предстои да монтираме оранжерия, защото освен практиката в края на учебната година, тези ученици ще имат практически занятия през целия учебен цикъл.

Кое ви радва най-много сега?

Като се зададе 15 септември всеки учител усеща един особен подем. Знаем, че започва нещо ново. Ще дойдат нови млади души, които ние ще поведем към науката. Ще преживеем успехи, ще имаме поводи за радост, е, ще имаме и разочарования – училищен живот!

Сега най-много ме радва желанието на колегите сами да си ремонтираме учебните стаи. Инициативата започнаха учителите от началния курс. Подсигурихме бои и четки, и останалото е от колегите. Дори се забелязва някаква благородна надпревара – кой кабинет ще бъде по цветен, по-уютен, по-интересен.

Ще посрещнем децата в цветни, украсени, с различна подредба, класни стаи и се надявам да имаме една добра учебна година.

Ето как изглеждат класните стаи боядисани и подредени от учителите, помощния персонал и няколко родители:

Споделете:

Прочетете също

Областна администрация – Плевен награди победителите в конкурса „Освобождението на Плевен“

Снимка – „Плевен прес“. Припомняме, че на 15 ноември, 2022 година Областна администрация Плевен обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *