СУ „Асен Златаров” с. Гиген чества патронен празник

На 16 февруари се навършват 136 години от рождението на Асен Златаров


Първите исторически сведения за обучение на деца в село Гиген датират от 1824 година. Шест години по-късно е поставено началото на организирани учебни занятия с учител поп Андрей. В годините след Освобождението първо се създава прогимназия, а след това и начално училище. Сградата, в която днес се помещава училище „Асен Златаров” е строена през 1927 година.

На 16 февруари СУ „Асен Златаров” с. Гиген отбелязва 136 години от рождението на патрона на училището. Въпреки строгите противоепидемични мерки и невъзможността за провеждане на масови чествания и тържества, учениците и колективът подготвиха литературна програма по повода, която споделиха в социалните мрежи, като поздрав към всички – ученици, педагогически и непедагогически персонал, общественост. Стиховете в кратката програма са на учителите Марияна Георгиева-Стайкова и Иван Лопков, а рецитатори са учениците от девети клас.

Колективът на СУ „Асен Златаров” с. Гиген отдавна е доказал, че достойно носи името на своя патрон. Изпълнени с идеи и новаторство, верни на традициите, ръководството и педагозите работят по редица проекти и инициативи с цел подобряване на материалната база, развиване на талантите и възможностите на децата, обогатяване на знанията и уменията им. Към училището има кръжок по художествено слово, певчески хор, танцови формации и други извънкласни форми, които ангажират учениците в занимания с изкуства и наука.

В гимназията в с. Гиген се обучават 176 ученици от I до XII клас. През тази учебна година беше разкрита единствената за област Плевен професионална паралелка „Техник-животновъд” – специалност „Пчеларство и бубарство”, която е със статут на защитена. Според директорът Николина Маркова това е много актуална за нашия район професия. Тя разказа, че  училището разполага със собствен трактор и всички условия за провеждане на професионалното обучение. Освен това гимназията има договорни отношения с местен земеделски производител – пчелар, който ще предостави цялата си база за провеждане на практиката на учениците.

Снимка – личен архив

„Училището активно работи по ежегодните програми на МОН – „Училищен плод”, „Училищно мляко”, „Спорт” и т.н.” – разказа още Николина Маркова и допълни: „Новото през тази учебна година е НП „Участвай и променяй – родителят активен партньор в училищния живот”. По този проект осъществяваме дейности, които целят привличането на родителите в училищния живот на децата им и по-лесната адаптация и социализация на учениците в училищната среда и съответно развиване на положително отношение към ученето и редовното им посещение в училище. Освен това с европейско финансиране в училището се осъществява проект „Учители в действие” за допълнителна квалификация на учителите.

Използвам момента да поздравя всички, които по един или друг начин се чувстват свързани със СУ „Асен Златаров” с. Гиген и да благодаря на учениците, учителите и целия колектив за усилията и енергията, които влагат ежедневно, за да върви училището ни напред!” – сподели в заключение директорът.

Прочетете също

13 796 човека от област Плевен ще получат финансова подкрепа за хранителни продукти

13 796 човека от област Плевен ще получат финансова подкрепа за хранителни продукти

Лого на Агенцията за социално подпомагане. Източник – Интернет На въпрос на „Плевен прес“ за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *