„Стъпка напред!“ е новият младежки проект на читалище ЛИК

383367333 6180417158728902 3872716162906250258 n

От ляво надясно: Атанас Кършев, Цветомир Стефанов, Катя Божикова, Радослав Христов и Валентин Минков

„Стъпка напред! –действие за личностно и социално развитие на младите хора“ – така е озаглавен новият младежки проект на читалище ЛИК. Той е започнал през юли, но беше представен днес, 28 септември, на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен. Подробности по изпълнението бяха съобщени от ръководителя Катя Божикова, старши експертът към Министерствто на младежта и спорта за Плевенска и Ловешка област Атанас Кършев, психологът Валентин Минков и обучителите Радослав Христов и Цветомир Стефанов. Проектът е одобрен от ММС за финансиране по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 а от Закона за хазарта (2023-2025) г. Проектното предложение се изпълнява по Ключова област 1. „Младежки дейности и младежка работа“, а средствата са в размер на 29 045 лв.

Катя Божикова каза, че повече от 320 момичета и момчета между 15 и 19 години от Плевен, Левски и Кнежа, включително и такива в социален риск участват в обучения, специални събития, личностно развиващи ателиета и дискусии до до януари 2024 г. „Към тях се присъединяват вече опитни, бивши лидери на Младежки доброволчески център ЛИК. В организирането на срещите и ангажирането на младежите помагат читалищата „Борба – 1896“ – Кнежа и „Георги Парцалев – 1901“ – Левски.“

Тя обясни, че „Стъпка напред!“ е продължение на традиционния ангажимент на ЛИК към младите хора за осигуряването на алтернативни възможности за личностно развитие, неформално образование, откриване на креативни младежи и насочването им към общественополезна работа.

Над 6 са събитията само през юли, на които учениците са дискутирали най-разнообразни теми, засягащи личностните им интереси.

Според Атанас Кършев подобни проекти са важни, особено за децата от селата и по-малките населени места, защото показват друго отношение към тях. А това е важно за тяхното израстване като личности.

Психологът Валентин Минков сподели, че от дългогодишната си практика е установил, че общуване се с младите се променя с поколенията. Подходът, с който се е стигало до тях преди 15 години, вече е остарял и към днешните деца трябва да се търсят нови пътища. „Затова не се чувствам ветеран“, категоричен е Минков.

Споделете:

Прочетете също

Picture817

Запалват светлините на коледната елха в Червен бряг на 9 декември

Снимка: Община Червен бряг, архив В най-прекрасния месец от годината, изпълнен с вълшебства и надежда, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *