Страхът от Ковид убива ! Липсата на здрав разум – също

Страхът от Ковид убива ! Липсата на здрав разум - също
Снимка – интернет.

Ковид истерията в България придобива опасни размери. В опасни размери относно епидемията е разединението на лекари, политици, експерти, анализатори. Опасно е и медииното разединение. Защото медиите са призвани да бъдат опоненти на всяка власт, но и да пазят хората от възможни опасности.

Такава се оказва както заразата с коронавируса, така и страхът от нея. Страх създаден от липсата на здрав разум и смели лидери.

Да погледнем част от фактите.

Аутопсиите

През март т.г.  германският институт “Роберт Кох” препоръчва да се избягват аутопсиите на пациенти, починали от новия коронавирус. Причината: патолозите и останалият медицински персонал се излагат на голям риск от зараза при некропсията (отварянето на труповете). Германският съюз на патолозите не приема препоръката, тъй като аутопсиите  са полезни при разработването на терапии за лечение на вируса.

В Хамбург, Германия, патологът Клаус Пюшел и негови колеги правят аутопсии на 100 души, починали от новия коронавирус. Резултатите:

  • повечето жертви са страдали от сърдечни заболявания.
  • 55 от 61 аутопсирани са имали атеросклероза, високо кръвно, прекаран инфаркт или друго сърдечно заболяване.
  • 46 от аутопсираните са имали предишно заболяване на белите дробове.
  • 28 са имали проблеми с бъбреците, черния дроб или пък са били с трансплантиран орган.
  • 16 са страдали от деменция, други са били прекарали поне едно раково заболяване, били са с наднормено тегло или са страдали от диабет.

В Базел, Швейцария, отделът по аутопсия в Университетската клиника се ръководи от проф. Александър Цанков. Направени са 20 аутопсии на починали с корона вирус. Изводите: “Всички те са имали високо кръвно налягане. А голяма част от тях са били с наднормено тегло”, казва професорът. “При над две трети коронарните артерии са били увредени, а една трета са имали диабет”, добява патологът.

“Само една малка част са имали възпаление на белите дробове. При повечето се вижда тежко увреждане на микроциркулацията в дробовете.” Обмяната на кислород вече не функционира. Това обяснява трудностите с обдишването на пациентите в интензивните отделения. „Колкото и кислород да им се пуска – това не помага”, уточнява професорът.

Междувременно институтът „Роберт Кох” отменя препоръката си да не се правят аутопсии.

В България са направени малко над 10.

Д-р Стоян Алексов – председател на Българската асоциация по патология и участник в семинар на Европейската асоциация по патология: „ Основният извод на патолозите от Швейцария, Франция, Германия, Италия, Испания е, че коронавирусът не е смъртоносен. Няма починал само от коронавирус! За да кажем, че човек е починал от коронавирус, трябва да установим възпалителна реакция, довела до смъртта, без да има други несъвместими с живота заболявания. Такива случаи няма”.

Цифрите

В Италия – проучени са случаите на 4 942 жертви на Ковид. Изследване на Висшия институт по здравеопазване и Националния статистически институт на Италия информират, че причина за смъртта на 89 % от жертвите е заразата с Ковид, но пряка причина за смъртта им е друго заболяване – рак, деменция, сърдечно-съдово заболяване. Вирусът е ускорил смъртта им.

В България – през годините 1300 – 1 700 души умират от бронхопневмония. Между 38 000 и 109 00 годишно  се хоспитализирват в болниците с бронхопневмония.

Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум”, недоумява защо е паниката от коронавируса, при условие, че цифрите говорят друго:

„Разумните хора непрекъснато се опитват да обясняват – вирусът е вирус, спор няма и никой не го подценява. Наблюдавайки статистиката през годините обаче, виждаме, че цифрите са други и те не са в полза на т.нар. пандемията от COVID-19. За нас е необяснимо защо трябва да се получава такова натягане и да се всява паника у хората. Статистически, много повече хора в годините умират от сезонните грипове, отколкото от коронавируса,”

Плевенски лекари – психиатри, чиито имена ще спестим от етични съображения заявяват: „Драстично скочиха случаите на психосоматичните заболявания от март месец насам. Хора с панически атаки от всички възрасти, ни търсят за помощ”.

Преживели смъртта

Може да вярваме на човек, който живее 26 години с диагноза, 36 г. след като е диагностициран сърдечният му проблем /инфаркт, б.а./ и когато е на 49 г., лекарите му поставят диагнозата колагеноза /автоимунно заболяване на съединителната тъкан, б.а./. Дават недвусмислената прогноза, че му остава кратък живот и пълна неподвижност. Това е Норман Казънс, американски изследовател на биохимията на емоциите. Умира на 75 години през 1990 година.

Книгата му „Човекът, който разсмя смъртта” е събрала лични наблюдения, преживявания и научни изводи за ролята на емоциите върху здравето на индивида. Норман Казънс стига до извода: ако негативните емоции, потискащи ендокринната система, са „провокатори“ на болести, тогава положителните емоции, активирайки нейната дейност, могат да се превърнат в „стимулатори“ на възстановяването.

Мрежата

„Коронавирусът съществува, той е реален, той причинява смърт на хора със съпътстващи заболявания, дори не твърдя, че е изкуствено създаден… но имам тежкото подозрение, че силата и мащабът на неговото икономическо и политическо въздействие са изцяло лабораторно-медийно творение….1,221,196 са починалите от КОВИД до момента. 6 млн са умрели от глад през последната година. Но ако чукнете в интернет, няма да намерите подробни данни колко и къде са загиналите от недохранване. Корона вирусът е проблемът с най-мащабния ПР в историята на човечеството”.

Това споделя в социалните мрежи Irina Asiova-Diamant, от Лос Анджелис, следвана от над 4 000 души.

От мрежата научаваме, че в Израел са направили проучване. Капка кръв е взета от човек и показана на екран. На екрана се виждат бактериите. Те се движат бавно. Виждат се и макрофаги – кръвните клетки, които са отговорни за поддържането на кръвта чиста. Те са като дезинфектанти. Това е тяхната мисия – да премахнат всичко чуждо.

Но… те някак спят. Бактериите се движат небрежно, като на булевард по време на вечерна разходка, а макрофагите спят. Не ги виждат.

На човека, от когото е взета кръвта, се пуска забавен филм – комедия, и настроението му започва да се подобрява. И тогава става нещо забележително. Макрофагът внезапно се събужда и веднага започва да изпълнява „служебните” си задължения. Той се навива около бактерията и започва да я поглъща с апетит. Невероятното е, че капката кръв се изследва в отсъствието на човека, от когото е взета.

Това проучване доказва, че клетките на имунната защита са много отзивчиви към нашето настроение. Че връзката „съзнание – тяло” е безусловна. Принципът е ясен: състоянието на съзнанието е най-важния фактор за поддържане на нашата вътрешна екология. То е отговорно за имунитета ни.

Изводът

Негативните емоции, песимистичните мисли идват от всякъде: телевизорите, щабовете, политиците, социалните мрежи.

Най-страшната негативна емоция е страхът ! Защото действа като отрова върху организма и блокира целия духовен свят на човека.

Блокира и разума. Същият, който приема, че има коронавирус, но не и  мълчанието около въпроси, които кънтят в публичното пространство. Ще се намери ли облечена в доверие публична личност, която да им отговори ? До като това не стане, страхът от Ковид ще вилнее, а здравият разум, който спасява в тежки обстоятелства – ще бъде приспиван.

Така ли ще живеем ? Истина ли ще се окаже тиражираният фейсбук пост „Забравихме да живеем, от страх да не умрем” ?!

Източници: Дойче веле, Българска асоциация по патология, СЗО, НСИ, Български пациентски форум, интернет

Прочетете също

Момченце е първото бебе родено през 2021 година в община Левски

Момченце е първото бебе родено през 2021 година в община Левски

Новородениият Иван Иванов, първото бебе на община Левски за 2021 година. По традиция на 21 …

Един коментар

  1. Avatar of Читател
    Читател

    Наистина има уплашени хора. Днес гледам една кола и вътре шофьора с маска. Щом някой почне да кашля и всички го гледат с подозрение. Не е хубава тая работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *