Страхът да взимаш непопулярно решение

Спартански 2Голям страх тресе нашите управници когато трябва да вземат непопулярно решение. Като например закриването на училища. Доказа го днешната сесия на Общинския съвет. Три месеца горещият картоф „закриване на училища“ беше прехвърлян от партия в партия, от администрация в общински съветници, от едни предизборни акции в други. Телевизионни камери показваха недоволни родители и защитници на просветата, жълти вестници писаха за плевенския кмет – „убиец на училища“, партийни функционери развяваха името на Васил Левски като знаме на съпротивата, общински съветници четяха революционни декларации. И всичко това – за да си изпишат образа на патриоти, на защитници на просвещението, на загрижени управници. В това си намерение хвърлиха толкова енергия, че не им останаха сили да видят очевидното: деца НЯМА ! Няма и толкоз. Няма и да има. А като няма деца – няма и пари, защото партийните босове в София са решили, че на дете ще отпускат по 1500 лева за учене в училище. На това му викат делегиран бюджет. Като са ти малко децата – малък ти е и бюджета. Не стига до никъде. Ако си способен директор ще намериш някакво решение. Но способните директори не печелят конкурси за директор, конкурсите са за наши хора. Пак по решение на партийните босове в София. До известно време това работеше. Да, ама се видя, че Плевен не само не побеждава, ами и не може. Не може да реши най-обикновено нещо – да си задържи децата, че да има ученици. Да се опъне на партийните си босове и им пресече мераците за кадруване. Да им поиска парите от рушветите и да ги даде на училищата.

Като се видя, че изход няма, Спартански се принуди да търси решение. Но такова, което най-малко ще нарани егото му и ще му даде шанс да покаже ум. И го намери – административна процедура, с която се закрива едно училище и се открива друго. Така сгради, учители, деца и родители са опазени, събрани са на едно място разпилени паралелки, че даже и името на Дякона е съхранено. И най-важното – парите стават достатъчно. Но не би. Де що имаше „патриот“ се вдигна да „брани Левски“. Кандидати за депутати не смееха дума да кажат за закриване – сакън да не загубят някой и друг глас в изборите. Общинските съветници след изборите не посмяха  да вземат кардиналното решение – за закриване. Не им трябват главоболия, да го решават тези в София.

Кметът не си остави магарето в калта и взе на абордаж родителите. Плюс връзките в столицата. Адвокатът Спартански не обича да губи дела, пък били те и извън съда. Да, но „Плевен може“ не можа да победи на изборите. И общинските съветници решиха, че сега е момента да натрият носа на кмета. И се не усетиха как ловко бяха пуснати по пързалката. Накара ги да заяват с декларации решението си по казуса, те наперено изговориха, че са „против“. Спартански оттегли предложението си за закриване защото „се съобразява с казаното от лидерите им за реформи в образованието“.

До като това стане обаче, бомбата във въпросните училища ще цъка. Взривът от безпаричие, безразличие и безнадеждност ще бъде опустошителен. И тогава кметът ще бъде прав да посочи  виновниците – общинските съветници. И техните лидери. Които едва ли ще намерят най-добрия изход от батака в образованието създаден с помощта на делегираните бюджети. Ако пък стане чудото – и се намерят деца, пари и решение за закъсалите училища – „…берете цветя в градина, късайте бръшлян и здравец, плетете венци и китки да кичим глави и пушки“…Е, вместо пушки може да са микрофоните в зала „Гена Димитрова“ дето стоят пред всеки общински съветник. А за Спартански – цял букет. Защото го може, колкото и да е терсене на някои.

Споделете:

Прочетете също

449948640 7313667465403860 3615244540989860034 n

„Синя България“: Предлагаме инициативен комитет за изграждане на околовръстен път на Плевен

От ляво надясно: Мариян Лазаров, Борис Ячев, Сашо Радуловски и Захари Петков „Синя България“ предлага …

2 Последни коментари

  1. патриот

    Супер статия,браво!Най-после нещо за четене в плевенските сайтове.

  2. Десислава Маринова

    Изобщо не разбирам постоянната ви възхита от този кмет. Разходете се из Плевен и се огледайте. Та града вече на нищо не прилича. Стига с тия училища. В Плевен има прекалено много училища, вярно е, но работа няма, има само за наши хора – демек на кмета. Мъжът ми е безработен от няколко месеца, сина ми също. A на политиците децата са наредени даже. Стига сте славословили хора които имат сетете се за тези които нямат.Дококото знам някои училища даже строят допълнителни сгради. С чии пари? Защо за едни училища да има, за други – не? Защото са на наши хора? Излезте и поразпитайте малко хората, истинските хора, не политиците

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *