Странно изменение в Изборния кодекс ограничава свободата на наименоване на местните коалиции

Изменение в Изборния кодекс от 2016 може сериозно да обърка намеренията и сметките на партиите за предстоящия местен вот. Тогавашните управляващи- ГЕРБ,РБ, АБВ и Патриотичен фронт, решават, че всички партии решили да сключат местна коалиция за дадена община, ще трябва да ползват името на ЕДНА от тях в общото наименование на коалицията. Базирайки се на това изменение, ЦИК няма да приеме имена от рода на “Бъдеще за община Х”или “Алтернатива за община Х”.

Решение № 936-МИ публикувано на 02.09.2019 в София/ на страницата на ЦИК/ гласи следното:

Наименованието или абревиатурата на местна коалиция съдържа само наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии или коалиции.

Наименованието или абревиатурата на участващите в местната коалиция партии и коалиции може да се добавя в скоби към наименованието или абревиатурата на местната коалиция.

Разбира се, подобно решение би създало доста полемики и ядове за партиите, когато се регистрират. На практика то означава, че понятието “местна коалиция” спира да съществува в сегашния му вид. Измененията от 2016 са директен удар срещу отдавна наложили се имена на местни коалиции по малките и големите общини у нас. Те вече няма да имат право да ползват названията, чрез които от години хората ги разпознават, а ще трябва да излязат с нови. Непознати и донякъде объркващи за избирателя.

Да вземем за пример община Плевен. Тук единствените партии, които спокойно ”минават между шамарите” са ГЕРБ, БСП и ДПС. Защото ще се явят самостоятелно и защото така или иначе дори ако се коалират, името на голямата партия ще стой начело.

За дясната коалиция, която ще подкрепи и ще се обедини около кмета Спартански, това изменение в Изборния кодекс е изключително неприятно. Партиите в нейния състав / ДСБ, СДС, ДБГ, БЗНС, Да, България, Зелените/ ще трябва да изберат коя от всичките да бъде водеща в названието на коалицията и кои останали да бъдат включени вътре в скобите след нея. Изключително неприятна задача, имайки предвид сравнително еднаквия брой електорат на всичките. Чие название ще надделее, тепърва предстои да установим.

Същото би се отнасяло например за места, в които НФСБ или ВМРО биха се коалирали. Едната трябва да стой отпред, а избирателите на другата трябва да преглътнат, че ще бъдат сложени на второ място.

Дали пък тези изменения в Изборния кодекс не са вид преса на големите върху малките партии? Капанът, умело заложен от “големите политически акули” в даден момент ще щракне. Неговите жертви обаче ще са малките формации по места из страната. Тези законови промени неимоверно ограничават политическата свобода да се създават и наименуват местни коалиции по добре познат и разпознаваем за избирателя начин. Да не говорим за създалите се трудности пред успешни и дългогодишни кметове по места, които от край време са подкрепяни от малки партии. Измененията със сигурност ще доведат до боричкане из общините по страната. Боричкане кой да застана отпред в името на местната коалиция. И боричкане, от което само “силните на деня” ще спечелят…

*Линк към пълното решение на ЦИК, което се базира на промените в Изборния кодекс от 2016:

https://www.cik.bg/bg/decisions/936/2019-09-02

Споделете:

Прочетете също

Започва изплащането на помощи за отопление от 15 август

Снимка – интернет. Изплащането на помощите за отопление за предстоящия зимен сезон (1 ноември 2022 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.