Сто хиляди теста дневно са правени в лабораториите на Германия миналата седмица

germany flag hygienic mask masked asian man prevent germs concept tiny particle protection covid virus corona 175148773
Снимка
на Dreamstime.com

Специално за читателите на “Плевен прес” ще публикуваме значими материали от немски и английски медии и специализирани медицински издания. По този начин ще запознаваме нашите читатели с тенденциите в битката с коронавируса на международно ниво. Преводът от английски и немски език се извършва от редакцията на “Плевен прес“.

Капацитетът на немските лаборатории за тестване на COVID-19 се е увеличил главоломно. За изминалата седмица дневно са правени по 100 000 проби. Данните са от изследване на института “Robert Koch”, цитирани от сайта swr.de. В сравнение с началото на март бройката се е увеличила 14 пъти. Тогава са правени около 7 хиляди на ден.

Междувременно 168 са регистрираните лаборатории, извършващи тестове в Германия. Общо досега пробите на над милион и половина душа са минали през тях.

Немските вирусолози се стремят максимално повече тестове да бъдат проведени, за да може цифрата на заразените най-точно да се установи. Важно за доуточняване е, че 100 000 проби не означават задължително 100 000 тествани. Това се дължи на факта, че понякога се налага един пациент да бъде тестван многократно.

В момента усилено се работи по разработката на бързи тестове за вируса. С помощта на антитела те ще доказват дали пациентът вече е изкарал COVID-19 и дали има изграден имунитет. Веднъж изградил антитела, човек спокойно може да контактува с останалите без да се тревожи, че те могат да го заразят или той тях.

При сегашните стандартни тестове, резултатът се получава след няколко дена. Затова немски научни екипи са се съсредоточили върху направата на антигенни тестове. Пред swr.dr. вирусологът Кристиян Дростен казва, че чрез тях лекарите могат да тестват по няколко пациента дневно. Начинът за тестване също така е далеч по-прост. Недостатък при тях е обаче, че не винаги са достоверни. За това предупреждават и от здравното министерство на Германия и лекарските съюзи из страната.

Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *