Начало | Икономика | Стотици плевенчани ще загубят препитанието си ако бъдат обявени на търг терените, върху които са павилионите им

Стотици плевенчани ще загубят препитанието си ако бъдат обявени на търг терените, върху които са павилионите им

Един от многото павилиони. Снимка – Плевен прес.

Собствениците на 53 малки павилиони пръснати из целия град са в потрес. На 9-ти ноември 2019 год. са получили предизвестня от „Жилфонд”, че прекратяват договорите им за наем на земята върху която са павилионите им. Тя е общинска собственост.

Собствениците са предимно възрастни хора, които чрез тези павилиони си помагат на мизерните пенсии. Така могат да си купуват лекарствата, а често пъти изхранват и семействата си. Да не говорим, че държат тези павилиони от 20 или 30 години, влагат в тях средства за подобрения, редовно си плащат данъците и задълженията към общината. За последните 5 години от наеми в общината са влезли 720 000 лв., платени от тези собственици на павилиони.

Сега им заявяват, че ще обявят на търг терените, върху които се намират павилионите им. Всички са отчаяни защото нямат толкова пари, че да спечелят подобен търг. Такива търгове се печелят от големи корпоративни играчи. А в Плевен тези 53 терена са апетитна хапка. И не трябва да си гений, за да се досетиш кой ще е този едрогабаритен корпоративен играч.

Въпросът е кой ще защити тези хора ? Кой ще защити не само хляба им, но и дребният им бизнес ? Та нали всички управници се кълнат, че го защитават ? Как ?! Сега е моментът да го докажат не само на приказки, а с дела. И те го правят. Разбрахме, че общинските съветници в комисиите по стопанска политика, бюджет, общинска собственост и законност, са отхвърлили предложението на кмета Георг Спартански вместо търг, общината да обяви конкурс за отдаване под наем на терените. Като е посочил конкретни условия, които да бъдат включени в конкурса. Като например да не се променя предметът на дейност на павилионите, да се запази досегашният им профил, както и да се ползват с предимство членове на Браншовата бизнес камара. Последното е с цел запазване на досегашните договорености, тъй като всички собственици на павилиони са членове на камарата. Тя от своя страна е провела срещи с представители на местната власт, предоставила е писмено становище, с което настоява да се защити малкият бизнес в Плевен.

Всичко това е отхвърлено от общинските съветници в тези комисии. Причините ? Било незаконно. Кое точно е незаконното – не става ясно. Не знаем дали им е ясно на господата, че над 75 % от работните места в България се дължат на дребния бизнес. Че над 65 %  от добавената стойност идва точно от този бизнес.  Че според доклад на ЕК малките фирми в България са обект на „значителна административна тежест”.  Иначе казано – мачкане докато се откажат да правят собствен дребен бизнес. Който винаги е за прехрана – не за трупане на печалби !

От този казус с преместваемите павилиони в Плевен, явно печалба има ! Но тя не е за хората стопанисващи павилионите. А за общинските съветници ! Които с настояването за търг явно нещо печелят ! Не е нужно да си гений, за да се досетиш какво.

Въпросът е – ще допуснат ли плевенчани подобен акт ? Ще стане ли Плевен град на хазарта ? Защото сега са хората с павилионите – утре ще сме всички, които не искаме да живеем в държава на търкащите талончета.

Прочетете също

Преустановяват провеждането на организирани масови обществени мероприятия на закрито и открито в община Плевен

Кметът на Община Плевен Георг Спартански издаде заповед, според която на територията на община Плевен, …

4 коментара

  1. Павилионна търговия -бит пазар.Това ли е малкия и среден бизнес на града. Условията са дискриминационни.някой май иска да си набере членове.госпожата защо некаже колко от тези „наематели” са преотдали и печелят за сметка на общината а не че развиват дейност. Нито дума за арх.им и естетически вид. Разходете се в града и ще видите колко ламарини бризенти чергила голяма красота.колко изоставени с години и непремахнати от общината и сега сигурно. Проблема изисква задълбочено да бъде изследван стига спекулации и ревове.

  2. Павел Гайтанджиев

    За павилионите:Притежавсм павилион на Кооперативен пазар,на собствена земя.Павилионът е 5м.кв.,обезопасен.Към него имам и 38м.кв.земя.Всичко това за смешната цена от 120лв.месечно.Търся лоялен и честен човек да печели от земята и павилионът.Също така се продава заедно със или без земятаПри интерес моля позвънете на тел:0884 006 936-Гайтанджиев

  3. Павел Гайтанджиев

    Вярният телефон е 0884 906 936

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *