Стига сте препикавали българския език !

проф. Атанас Семов. Снимка – архив Плевен прес.

Днес проф. Атанас Семов за пореден път избухва на своята фейсбук страница. И за пореден път заради безобразният език в медиите. Ето защо: „Престанете с това „стартиране“, бе, скъпи медиини хора! „Стопирайте” се! Може ли да стартира заседание? Мандат? Управление? Проверка? А всеки, просто всеки „телевизионер” го използва.

Че и „стартира началото” казвате!

Има толкова нормална – пък и много по-удобна за изговаряне! – дума: „ЗАПОЧВА”…

От какъв зор „стартирате” щяло и нещяло? Поради каква „индиция” или „императив”?

Ум не ми го побира! И мира нямам!

Обществена тоалетна да беше българският език, пак нямаше така да се препикава публично…

Че и всеки втори „инициира” или „интервенира” (вместо „се намесва”, пак много по-лесно за изговаряне). И колко много още примери за недъгаво и нелепо словоблудства…

„Стилът – това е самият човек”, пишеше Сен Бьоф. „Езикът ме говори”, казваше големият мъдрец Петър Увалиев – и сам беше пример за дивна езикова чистота и изящност!

Толкова ли е трудно да се „рестартираме” и да подхванем едно най-простичко усилие да говорим на нормален, чист, жив, ако може и звънлив български език?

И не само – или не толкова – защото е „свещен на нашите деди”, а защото е изначално условие да ни поима като нация поне още малко…“

И друг път сме публикували мнение на проф. Семов за „словоблудствата“ в телевизиите: Проф. Атанас Семов: Вцепеняващо нарушаване на българската реч в медиите Но нещата си остават все такива. Непознаване на езика ни и насаждане на нелепици като „входирам“, „преценям“, „визия“, „считам“ и тем подобни. Винаги в такива случаи си спомням думите на Любен Дилов – баща: „От филолог се става журналист. Обратното не е възможно“. Телевизорите се напълниха с журналисти….

Уточнение: Заглавието е на редакцията.

Споделете:

Прочетете също

Първите дарения от плевенчани за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия вече са факт

Снимка – БЧК-Плевен. Само за 1 ден в БЧК-Плевен са събрани множество дарения за пострадалите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *