Начало | Новини | Стефка Григорова: Културният облик на Плевен се създава от творците, а не от която и да е комисия в ОбС

Стефка Григорова: Културният облик на Плевен се създава от творците, а не от която и да е комисия в ОбС

Стефка Григорова – началник отдел “Култура” в община Плевен. Снимка – Плевен прес.

Г-жо Григорова, какъв е вашият коментар за увеличението на сумите в Културния календар и затъмнението, в което държите ПК по култура ?

“Сумата за 24 май не само не е голяма, тя е недостатъчна. Не само защото това е най-българския празник, а защото миналата година един хляб струваше 90 стотинки, сега същият този евтин хляб струва 1.30 лв. Ако някой от членовете на комисията по култура, който и да е, счита че е значимо и престижно културно мероприятие да се прави със жълти стотинки, искам да му кажа, че е на грешен път.

Що се отнася до фестивала акордеомания, който е личен частен проект.  През миналата година община Плевен финансира първото издание на този фестивал  с голямата сума 10 000 лв. Според правилата на финансовата дисциплина, за да се ползват тези пари експертите от отдел „Култура” и обединено счетоводство „Културни институти” бяха хората, които изработваха договорите с участниците, които купуваха билети, които изплащаха хонорари на журито и т.н. Категорично искам да кажа, че в отдел „Култура” работят експерти , това не е обслужващ персонал за провеждане на различни изяви на частни сдружения. Общината подпомага такива изяви и трябва да го прави. Но много по-трудно е за тези частни сдружения да участват с проекти в областта на културата и да получат финансиране по раздел III-ти. По-лесното е да бъдат заложени едни пари които са им сигурни независимо от това какво е качеството на културния продукт, който те ще предложат на плевенчани. Когато се кандидатства с проект по раздел III-ти, 10-членна комисия с включени двама външни експерти в съответната област преценяват качествата на този културен проект и едва тогава се отпуска финансиране.  По-лесно е когато парите са кеш и няма значение какъв е крайният резултат.

Фестивалът по акордеомания е една новост, която аз приветствам. Но един фестивал за да се утвърди, той трябва да прави стъпките полека. Миналата година бях на три от концертите на акордеомания. Нито веднъж залата не беше пълна. Там се провеждаха майсторски класове, за които организаторите на фестивала получаваха съответните такси. Аз съм категорично против когато се харчат публични средства частни сдружения да продават билети и да получават такси, които остават в самите сдружения.

Очаквах, че Комисията по култура ще вземе решение по този въпрос, който нееднократно съм  поставяла. Същото е и с плевенска филхармония. Общината и миналата година подпомогна реализирането на два оперни спектакъла. Но парите от билетите които се продаваха останаха в плевенска филхармония, а част от тях не постъпиха в Общината.

Категоричното ми становище е, че този въпрос най-после трябва да намери решение. И хората, които трябва да дадат решение на този въпрос са общинските съветници. Особено тези, от Постоянната комисия по култура.

Недопустимо е от културни изяви, които вече имат име в национален и международен план да се взимат пари , за да се задоволяват нечии интереси.

Що се отнася до „затъмнението”  на ПК по култура според г-жа Петя Василева. Обществено – експертният съвет по култура е съвещателен орган към кмета на община Плевен, съгласно Закона за културното наследство. Всяко едно от заседанията на този съвет, е публично оповестяван. Включително и на сайта на община Плевен. Неговите заседания са отворени за журналисти и за граждани. Никой никога не е бил канен специално, с изключение на членовете му, които съгласно правилата за работа на този експертен съвет получават една седмица преди заседанието писмена покана за провеждането му. Всеки един общински съветник , всеки член на ПК по култура може да присъства винаги на тези заседания.

Обществено – експертният съвет по култура е мястото където ръководителите на културните институти , творци, представителите на творческите гилдии, на медиите, изявените общественици казват становищата си и винаги стигат до единомислие относно Културния календар и други важни въпроси свързани с културните процеси в нашата община. Това са хората, които от десетилетия създават културния облик на Плевен, а не която и да е комисия по култура в Общинския съвет”.

Прочетете също

Британският премиер Борис Джонсън хвана коронавирус

Борис Джонсън е дал позитивна проба за COVID-19, предават медиите на Острова. Британският министър-председател написа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *