Стефан Милев, МК „БНД(СДС)“: Като администрация, водена от Георг Спартански, имаме готови проекти за над 200 милиона лева

395311124 6274009049369712 7351464797486136825 n

Снимка: “Плевен Прес”

Пресконференция на кандидатите за общински съветници от листата на Местна коалиция “Българска нова демокрация (СДС)” се състоя днес, 23 октомври, в пресклуба на БТА в Плевен.

Стефан Милев коментира някои от най-обсъжданите теми през предизборната кампания:

„Единият от канидатите за кметове на Плевен ни попита дали Планът за градско възстановяване и развитие е правен от г-н (Георг, бел. ред.) Спартански. Планът е приет през 2013 г.

Друг факт, който искам да отбележа е, че Община Плевен заедно с още 25 партньора кандидатства с концепция за интегрирани териториални инвестиции на стойност над 52 милиона лева. Община Плевен в тази концепция има бюджет от над 9 милиона лева, с които да бъдат изградени и облагородени 6 детски площадки и други обекти. Тя се казва „Единно здраве“ и сме 100% сигурни, че ще бъде одобрена.

Когато говорим за спортна инфраструктура държа да подчертая, че досега нито един от областните градове в предните два програмни периода не беше допустим за кандидатстване, по която и да е европейска програма за финансиране на спортна инфраструктура. Големите областни градове ще могат да дадат проекти през периода 2021 – 2027 година по програма „Регионално развитие“. Програмата към момента не е стартирала, защото имаше и такива коментари, защо не сме подали проект по регионално развитие.

Искам да информирам гражданите на Плевен, че ние като администрация, която е водена от г-н Спартански, имаме готови проекти за над 200 милиона лева. Първият проект, който ще бъде подаден веднага, след като бъде отворена програмата, ще бъде реновирането на пешеходната зона от площад „Стефан Стамболов“ до края на пешеходната улица, т. нар. „стара главна“. Това ще стане в началото на 2024 г., защото такива са уверенията на МРРБ, че тази програма ще отвори ноември или декември тази година. Ще ни бъдат дадени срокове, в които да кандидатстваме и най-вероятно през 2024 г. тези проекти ще бъдат готови.

За спортна инфраструктура аз и моите колеги, които сме кандидати за общински съветници, ще направим всичко възможно до една година да стартира и изграждането на новата спортна зала и да можем да направим така, че да имаме стадион и лекоатлетическа писта. Средствата, които ще имаме по програма „Регионално развитие“ са общо 170 милиона, но ще бъдат на конкурентен принцип, разпределяни между Плевен и Видин. Сигурен съм, че Община Плевен е много подготвена с проекти, които можем да внесем веднага и смятам, че ще вземе много голяма част от този ресурс.

Следващата тема, която искам да засегна е приюта за безстопанствени кучета. Там имаме изготвен проект. Стойността му е 4 милиона и 200 хиляди лева. Умишлено задържахме проекта, тъй като времената, в които беше готов този проект бяха трудни и нашето виждане, като администрация и като хора, които управлявахме този град през последните два мандата е, че трябва да дочакаме отварянето на новите програми и да видим дали може да бъде изграден този приют с европейски средства. Продължаваме да търсим варианти за финансиране и смятам, че кучкарника до края на следващия мандат ще бъде реализиран и ще можем да поемем и част от нуждите на други общини, които също имат затруднения в тази сфера.
Другият вариант е национално финансиране с всички 10 общини на територията на област Плевен за доизграждане на такъв приют.

Искам да обърна внимание и на една друга тема, която също подлежи на голяма спекулация и смятам, че е плод на това, че сме в избори, а съм сигурен, че кандидатите и за кметове и за общински съветници са наясно, че ВиК дружеството е държавно и ние като община, както администрацията, така и общинските съветници, не могат да взимат решения, да харчат обществен ресурс за изграждане или за подмяна на канализация или водопровод. Знам колко хора смятат, че ВиК е общинско дружество, ние можем да бъдем чудесен партньор, но не можем и нямаме право да инвестираме средства в държавно дружество, защото ще нарушим закона.

По същия начин е изграждането на околовръстен път. Той не може да бъде изграждан с общински средства. Той е републиканска пътна инфраструктура и трябва да бъде изграден от АПИ. Който и да влезе в общинския съвет трябва да направи така, че този път трябва да се случи по най-бързия начин, за да няма голям трафик в града.

Благодаря на моите колеги, че продължаваме да работим, както обещахме на плевенчани – „С Плевен в сърцето и със сърце за Плевен“.

Нашата бюлетина е 68. Ясно сме заявили, че кметът, който трябва да продължи да управлява нашия град е Георг Спартански, защото, според нас, той е най-подготвен, най-можещ, най-знаещ. Затова ще призовем хората да подкрепят и номер 72.“

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Споделете:

Прочетете също

danyci 1

Наближава крайният срок за плащане на местни данъци и такси с отстъпка

Дирекция „Приходи от местни данъци и такси” към Община Плевен напомня, че крайният срок за плащане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *