Стефан Бурджев, бивш зам.министър на земеделието: Заради прословутата европейска солидарност са потърпевши българските зърнопроизводители и родната икономика

СТЕФАН
Стефан Бурджев. Снимка – Плевен прес.

По повод протеста на зърнопроизводителите, който се провежда в цялата страна, в т.ч. и в Плевен, се обърнахме към двамата плевенчани и бивши заместник-министри на земеделието: Стефан Бурджев и Иван Христанов, за коментар на събитието. И двамата се отзоваха на поканата ни да изразят своята позиция.

Ето мнението на Стефан Бурджев: „Проблемът, който изкара българските зърнопроизводители на протест, е много съществен както за бранша, така и за икономиката на България. Неговият генезис е от преди 2 години. Големите отклонения в пазара и цените на зърнените и маслодайните култури, предизвикаха изкуствен бум.

В началото на войната /войната в Украйна,б.а./ и реакцията на световните борси по отношение на пшеница и слънчоглед, бяха благоприятни откъм изкупни цени, но само илюзорно и на първо четене. Защото паралелно с това производствените разходи особено за торове, скочиха в пъти.

В началото, когато се продаваше реколта 2020, се усети благоприятно, защото фермерите продаваха своята продукция, а не бяха започнали да набавят торове, препарати и горива за реколта 2021. Тогава на всички стана ясно, че добрите цени за реколта 2020 ще отидат за разходи за подготовка на реколта 2021.

Следващата година ситуацията остана същата и се сключи сделката между Руската федерация и Украйна за така наречения „зърнен коридор”.

Към днешна дата моите изводи, както и тези на експертите, показват че заради прословутата европейска солидарност, са потърпевши българските зърнопроизводители и родната икономика. Ние, като държава основен производител на зърнени и маслодайни култури, ще трябва да платим цената за подкрепата на Евросъюза към Украйна. 

Време е сериозно да се замислим като държава с голям потенциал и развит сектор в зърнопроизводството, дали пътят на сляпа солидарност, който сме поели, не ни води към тежки времена за България. И ние да платим цената на борбите на западните водещи държави от ЕС с Руската федерация.

Исканията на българските зърнопроизводители са справедливи и затова ги подкрепям. Надявам се тези тежки времена на различни кризи да ни дадат добра основа за правилни изводи. Да не разчитаме на някой отвън да ни налага и казва какво да правим. Трябва да впрегнем общи усилия за съхраняване и развитие на българското земеделие”.

Бел. на редакцията: Очакваме становището и на Иван Христанов, което ще публикуваме веднага щом го получим.   

Споделете:

Прочетете също

452647585 881642437340903 4772664195016882653 n

С курбани почетоха свети Илия в червенобрежко

На 20 юли всяка година Православната църква прославя свети пророк Илия – един от най-великите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *