Стачка за по-високи заплати организираха от РЗИ – Плевен

Снимка – Плевен прес.

На 26-ти септември от 12:00 ч. служители на РЗИ – Плевен излязоха на протест пред сградата на здравното заведение. Причината за организираната стачка са неактулизираните  от 20 години заплати на служителите. По този повод ето какво каза за „Плевен прес“  Преслава Нинова – инспектор в РЗИ – Плевен: „От години заплатите ни са изключително ниски се движат винаги около минималната работна заплата. Само когато се вдига минималната работна заплата тогава се вдигат с малко и нашите заплати. 

Нещата сега са направо трагични, защото парите не стигат до никъде, а инфлацията е голяма. В други държавни учреждения имаше наскоро увеличение, но при нас  – нищо. От Министерството на здравеопазването няма отпуснати средства за увеличение на заплатите и ние не знаем защо.

През годините писахме писма до МЗ и другите институции, и всеки път искането е едно и също. Просто да ни обърнат внимание и най-накрая да има някакво адекватно заплащане. Когато беше Ковид пандемията всички се сетиха, че има РЗИ, че можем да вършим много работа, каквато не сме спирали да вършим винаги. Но заплатите си остават старите.“

В РЗИ – Плевен работят към 90 лекари, експерти и административен персонал. В стачката, която се проведе в обедната почивка, участваха около 30 човека. Ако исканията им останат отново нечути, ще продължат с протестните действия, информираха стачкуващите. От своя страна директорът на РЗИ – Плевен д-р Илиян Минчев каза, че въпросът с увеличението на заплатите е в компетенциите единствено на Министерството на здравеопазването. По информация на стачкуващите, протестни действия би трябвало да има във всички РЗИ-та в страната, но нямат информация дали в други градове това се случва. Но подчертаха, че най-високите заплати на техни колеги са в София.

Снимка – Плевен прес.
Снимка – Пленвен прес.

Споделете:

Прочетете също

3 декември – Международен ден на хората с увреждания

Снимка – интернет. Международният ден на хората с увреждания е обявен от Генералната асамблея на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *