Статистиката в Плевен с апел към гражданите

Пламен Петков – Началник на отдел „Статистически изследвания – Плевен“. Снимка – „Плевен прес“.

От 7 септември до 3 октомври 2021г. се провежда 18-ото поред преброяване на населението и жилищния фонд в Република България. Преброяването на населението и жилищния фонд е част от дейността на Националната статистическа система и Европейската статистическа система, което осигурява надеждна и изчерпателна информация за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд на страната към определен момент, но резултатите от него се използват през целия период до следващото преброяване.

Преброяването е източник на информация по определени социални, демографски и икономически признаци на ниско териториално ниво, както и за различни подгрупи от населението. То е единственият изчерпателен източник на данни за домакинствата и семействата в страната.

Какви проблеми срещат преброители и граждани във връзка с Преброяване 2021  питаме Пламен Петков – Началник на отдел „Статистически изследвания – Плевен“.

Ето какво отговори той:

Това преброяване е много важно. Хората от страната и от област Плевен трябва да разберат, че резултатите от преброяването ще дадат възможност да се вземат важни управленски решения. Всички въпроси са регламентирани и са еднакви за всички граждани на Европейския съюз. Това са същите въпроси, на които сме отговаряли и в предишни преброявания. Има новости в живота ни и те са отразени във въпросите в картата. Като например – възобновяемите енергийни източници и колко от хората се възползват от такива.

 Отзивчиви ли са гражданите?

Това се оказа един от проблемите. Призовавам хората да бъдат дружелюбни към преброителите, те си вършат работата!  Според сигнали на преброители, някои граждани са агресивни, затръшват вратата пред тях, не дават информация. Хората, които са наети искат да си свършат работата. Някои граждани не са открити на адресите. В такъв случай преброителите са инструктирани да оставят трите си  имена и телефон, за да им се обади съответният гражданин, когато може да ги приеме. Това не се случва. Никой не дава обратна връзка, когато не е намерен на адреса му.

Дават ли исканата информация?

Това е друг проблем. Апелирам към гражданите да проявяват отзивчивост към преброителите. Данните, които ще предоставят ще бъдат използвани единствено за целите на преброяването. Националният статистически институт не предоставя лични данни на гражданите на нито една институция. Това е определено със закон. Единният граждански номер, който гражданите предоставят, е само за идентификация. Всеки преброител е подписал декларация за опазване на личните данни на гражданите. НСИ не дава информация от преброяването на НАП. Не напразно за преброители и контрольори не можехме да приемем данъчни служители.

Как се справят преброителите, имаше затруднения при набирането им?

Има проблем и с преброители от Плевен. Някои връщат, по необясними причини, своите преброителни участъци. Те са запознати с инструкциите, били са на обучение, подписали са договори, видели са своите преброителни участъци и много скоро след започване на работа се отказват. Старали сме се преброителните участъци да бъдат в кварталите, в които живеят преброителите. Това не винаги е възможно.В квартал „Сторгозия“, например, имаме близо 80 преброители, а само 10 контролни райони с по 5 участъка. Не е възможно всеки да е преброител там където живее. Въпреки това се стараем да отговорим на желанията на преброителите. За съжаление има участъци, на които по 5 пъти сме променяли преброителите. Това създава неудобства и за контрольорите. Докато научат преброителите и вече има разместване.

Непрекъснато даваме информация и указания на стационарните и мобилните телефони. Без прекъсване работи и кол център, на който преброители, контрольори и граждани от цялата страна  могат да получат информация / оповестен и на сайта на НСИ – 02/9078430 /.

Да повторим  сроковете на Преброяване 2021!

Все още тече електронното преброяване. То ще продължи до 30 септември.  От 18 септември едновременно се провеждат електронно преброяване и чрез преброители. Преброяване 2021 ще продължи до 3 октомври. За сега няма индикация за промяна на този срок.

Има ли резултати за плевенска област и за община Плевен?

 До  21 септември електронно са се преброили:

  • 19 872 жилища  в плевенска област
  • 48 608 лица   в  плевенска област
  • 34 771 лица  в Плевен

На хартия  чрез преброители:

  • 24 859 – жилища в плевенска област
  • 33 226  – лица в плевенска област
  • 14 885 – лица в Плевен

Бих искал да обърна внимание и на преброителите и на гражданите да спазват противоепидемичните мерки при общуване. На преброителите са предоставени всички необходими защитни средства – маски, шлемове, ръкавици и дезинфектанти.

Трябва да сме здрави и да приключим успешно и в предвидения срок преброяването, за да подсигурим коректна информация за бъдещите ни планове.

Прочетете също

Десислава Трифонова /ГЕРБ/: Личната ми кауза е привличане на инвестиции в област Плевен чрез добра индустриална зона, реклама на региона и екипна работа с общините

Десислава Трифонова, кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС, под № 3 и преференция 103, за участие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *