Средношколското общежитие „Данаил Попов“ с Литературно-музикална вечер „Слава вам, творци велики!…“

Снимка – Средношколско общежитие „Данаил Попов“-Плевен.

Литературно – музикална вечер „Слава вам, творци велики!…“, организирана от Дружеството на писателите и Средношколско общежитие „Данаил Попов“, Плевен е събрало в четвъртък вечер, 11 май ученици, поети, белетристи и почитатели на красивото слово в Плевен. Домакин на литературната среща, посветена на делото на Светите братя Кирил и Методий, е била Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“. Водещ на вечерта е бил Свилен Димитров.

Фрагменти от житията на Свети Кирил и Свети Методий – създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата, са представили пред присъстващите учениците Цвети Михайлова, Светослав Тодоров и Поли Йорданова. Нагледно, на пано в залата, една след друга са били изписани и буквените знаци на глаголицата – най-старата позната българска азбука, въведена в средата на 9-ти век в славянския свят и използвана до 16-ти век, когато е заменена от латинската азбука.

Срещата на духа е продължила със стихове и специални поздрави, един от които е бил отправен към Мария Копчева – дългогодишен преподавател и възпитател в Средношколското общежитие и директор на Дома на учителя в Плевен. Сред специалните гости на срещата е била и д-р Галина Цветкова – председател на Общинския комитет „Васил Левски“.

„Съвременният човек все повече се обръща назад във времето. От любопитство или воден от жаждата за знание, той се стреми да научи повече за себе си и за предците си. Благословената българска памет е тази, която кара народът ни да се изправя и вдъхновява от своите учители и будители“, е споделила на срещата Веселка Лилова, директор на Общоградското средношколско общежитие.

От името на учениците в Общежитието Веселка Лилова е приела и подарък от Дружеството на писателите в Плевен – литературния алманах „Мизия“, връчен й от председателя на Дружеството Албена Декова. Изданието е годишен сборник и представя творчеството на автори, които живеят в Плевен, както и на такива, родени и израснали в града.  

Споделете:

Прочетете също

Уникални техники при избработването на ножове ще демонстрират майстори от цялата страна в Плевен

От ляво надясно: Радослав Сарафов, Кирил Митрашков и Митко Симеонов. Снимка: „Плевен Прес“ Около 40 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *