Начало | Икономика | Спортна зала, обходен път, Кайлъка, ремонт на улици – това обсъдиха Спартански и Борисов

Спортна зала, обходен път, Кайлъка, ремонт на улици – това обсъдиха Спартански и Борисов

Снимка – “Плевен прес”

4 бяха важните теми, които кметът на Плевен и министър-председателят дискутираха вчера /18-ти юни/ по време на работна среща в кабинета на премиера. Тя се проведе в кабинета на Борисов в присъствие на министрите Томислав Дончев и Владислав Горанов.

Освен за нуждата от промяна в начина на стопанисване на парк “Кайлъка”, Спартански е поставил въпроса за обходния път, който ще свързва магистрала “Хемус” с пътя за Русе.

“Ще създаде проблем града ни това, че няма обходен път, който да извежда тежкия трафик. В момента пътуващите по дистанцията Русе-Ловеч или обратно минават през “Мара Денчева”, по бул. “Христо Ботев” и бул. “Русе”. Ако това не бъде решено, ще има проблеми, свързани с екологията, шума и замърсяването.”

Спартански припомни за предложения от страна на представители на АПИ за 3 варианта за прокарване на обходен път, но те са били неприемливи.

“Два от тях минаваха през входа “Кайлъка” покрай Горското стопанство, а третият беше пак през парка, в частта над Големия язовир. Изразих становище, че и трите варианта са изключително неуместни”, заяви Спартански и допълни: “Радвам се, че намира разбиране от централната власт необходимостта да са прокара път, който минава покрай Бохот и излиза зад Тученица. Тези неща са на етап планиране и след това ще се обсъжда варианта за финансиране”.

Засегната бе и темата за недостроената спортна зала на мястото на бившата колоездачна писта.

“Първоначалният проект за строеж предвижда 3 200 седящи места плюс около 300 паркоместа, включително такива за хора с увреждания. В залата могат да се провеждат състезания по мини футол, хандбол, баскетбол, художествена гимнастика, волейбол, борба, бок. Ако прегледаме сметките на първоначалния проект, досега са вложени два милиона лева. Сега остава по-леката втора част”, е обяснил Спартански пред министрите и Борисов. “Подчертах на срещата, че съм напълно наясно с финансовите възможности на държавата тази година с оглед на коронавируса, намалените приходи и очертаващите се приходи в държавния бюджет. Ако направим препроектиране, вторият етап може да се реализира с икономия от 4-5 милиона лева. Това няма да се отрази на качеството и на нуждите на плевенската общественост.”

Четвъртият важен въпрос за плевенчани, обсъждан на срещата, е нуждата от подобряване на инфраструктурата чрез основни ремонти на основни улици в Плевен.

“През първия ми мандат направихме изцяло нови над 50 улици. Този обем обаче не е достатъчен на фона на стотиците улици в Плевен. Една част от въпросите ще решаваме чрез спестени средства в размер на близо 4 млн лева. С тях ще направим две големи улици в Индустриалната зона и надлеза за “Сторгозия”.

От премиера поисках да се погледне необходимостта от целево финансиране за основен ремонт на над 20 плевенски улици. Общата стойност на реновирането е 4 милиона и 100 хиляди лева”.

Все пак кметът на Плевен подчерта пред плевенските медии, че това са предварителни информационни разговори.

“По два от въпросите няма спор за необходимостта, по другите той е финансов”, обобщава пред медиите Георг Спартански.

Прочетете също

Без официален ритуал за Деня на Независимостта

Без традиционния официален ритуал по повод обявяването на Независимостта на България ще се отбележи 112-та …

Един коментар

  1. Плевенчанин

    Докато е Спартански на власт пари за Плевен няма да има , дано след още 3 години изберат кмет от ГЕРБ че Плевен се превърна в ГЕТО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *