Спортната зала в Плевен – факти и политика

17 МИЛИОНА ЛЕВА СА В БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

Колаж – Плевен прес.

Днес, 10 август, служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева, заяви в сутрешния блок на bTV следното:

„Няма средства, отделени за спортната зала в Плевен, така че в моя кратък мандат от 2-3 месеца едва ли мога да направя нещо повече“.

Лечева допълни, че е поискала цялата фактология по случая и подчерта, че на този етап няма нито терен, нито подсигурено финансиране. Както и, че ѝ предстои среща с кмета на Плевен Георг Спартански.

За коментар на твърдението на служебния министър на спорта, „Плевен прес“ потърси Радостин Василев, министър на спорта в кабинета „Петков“, който каза следното:

„17 милиона лева са в бюджета на ММС.15 милиона за довършване на Арена Бургас. 1 милион за проектиране на залата в Плевен и 1 милион за проектиране на Червено Знаме.

Парите за проектиране на Червено Знаме вече са в Сердика Спортни Имоти. Парите за проектиране на залата в Плевен мога да се усвоят, когато имотът се прехвърли на държавата. Това са целеви средства само за това.

В Централен бюджет бяхме предвидили 100 млн. лева за строителство на Червено Знаме и Залата в Плевен. Те могат да бъдат отпуснати с постановление на Министерски съвет.(ПМС).

Поради редица процедурни спънки в Плевен от проектантите на старата зала, се наложи да се приеме нов ОУП на парцела, който да позволи строителството на голяма зала. Това забави общината 3-4 месеца и още нямаме прехвърляне на земята от община Плевен към ММС и дори не е започнало проектиране на залата, което ще отнеме също няколко месеца.

Средствата за строителството бяха предвидени в централния бюджет, защото това са преходни бюджети. Залата ще се строи няколко години и ще се ползват средства на порции.

Много важно е да се знае,че аз и правителството на Кирил Петков бяхме поели личен ангажимент за залата в Плевен и това беше част от коалиционното споразумение.

Първо не мисля,че служебното правителство му е работа да се занимава със строителство на зали и каквито е да било мащабни процедури.

И второ-ако няма воля в следващото редовно правителство, каквато имаше в нашето, естествено,че може нищо да не се построи в Плевен“.

За становище потърсихме и кмета на Плевен Георг Спартански, който информира:

„От вас научавам за това интервю на г-жа Весела Лечева. Но не става въпрос зала „Спартак“ , където по Наредба 4 се извършва ремонт, а за голямата спортна зала

Идеята беше ние да прехвърли терена на държавата и тя да се ангажира да го препроектира като се предвиди изграждане на плувен комплекс, хотелска част, закрита зала с вкарана вътре лекоатлетическа писта. Държавата да препроектира стария проект за Спортна зала, да избере изпълнител и тя да построи този комплекс, като след това поеме и неговата издръжката.

Това беше идеята и ние затова се съгласихме, че ще разширим терена, за да дадем възможност  за изграждане на плувния комплекс и всичко останало, за да стане едно модерно спортно съоръжение. И най-вече, защото държавата ще поеме тези процедури и ще финансира изграждането, както и ще поеме управлението на целия този комплекс.

Ние направихме промяна на ОУП-а /общ устройствен план, б.а./, прие се с решение на ОбС – Плевен и трябваше сега да прехвърлим с решение на ОбС имота на държавата, за да може тя да стартира процедурите по препроектиране на целия терен, избора на изпълнител, финансиране на изпълнението и след това експлоатацията на спортното съоръжение.

Заради стеклите се обстоятелства около мандати и служебно правителство, не внесохме в ОбС предложението за прехвърляне имота на държавата. До кога ще бъде това служебното правителство няма как да знаем. Не знаем и какви приоритети ще има новото правителство“.

Кметът увери, че когато се проведе среща със служебния министър на спорта, медиите ще бъдат информирани за резултата от разговора за съдбата на Спортната зала в Плевен. Един болезнен проблем не само за спортните деятели, но и за цялата плевенска общественост. Защото 40 години политиците все не успяват да отдадат заслуженото на седмия по големина град в България. И това е факт. А когато фактите говорят, боговете мълчат. Пък били те и петкратни световни шампиони по стрелба.

Споделете:

Прочетете също

Община Червен бряг стартира прием на заявления за услугата „Топъл обяд“

Снимка – интернет. Процедурата „Топъл обяд“ е продължение на успешното изпълнение на тази операция в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.