Начало | Новини | Спортен клуб “Спартакисти”– който наскоро отпразнува стогодишния си юбилей

Спортен клуб “Спартакисти”– който наскоро отпразнува стогодишния си юбилей

На страницата на читалище “Съгласие 1869” бе качен любопитна информация за клуба на “Спартакистите” в Плевен. Ето какво пишат те за своите приятели спартакисти:

Нашите приятели спартакисти също празнуваха юбилей – през 2019 г. те отбелязаха 100 години от учредяването на клуба. Щастливи сме, че тези позитивни и жизнени младежи избраха нашата сграда за своите срещи. За историята и постиженията на спортен клуп „Спартакисти” разказва неговата председателка Виолета Иванова.

Клубът е основан през октомври 1919 г. Сред основателите му е бил и ген. Иван Винаров, а първа председателка – Райна Бецова. Александър Попов и Иван Цанов също са ръководители клуба. Първоначално в него са членували юноши и девойки. Участвали са в много международни състезания, където са се представяли достойно. На едно такова – по висок скок, ген. Винаров е задържан за политическа дейност на границата и не е успял да се яви на състезанието. Друго популярно име, участвало в клуба, е на Георги Маратона. В момента членовете са 40. Не са юноши и девойки по лична карта, но по дух – да. Девизът им е „За здраве и дълголетие”. Всеки понеделник, сряда и петък правят утринна гимнастика от 8,30-9,00 ч. Така поддържат здраво тяло, а за здравия дух се грижат с редовни и весели срещи по всички празници. Дори и сега клубът продължава да бъде първенец в различни спортни състезания. През 2016 г. с 53 точки печели първо място на състезание в Китен по лека атлетика. Плевенските спартакисти имат представители в мъжкия и женски национален отбор по петанк – Димитър Бакърджиев, Виолета Иванова и Цветанка Енчева. И вече могат да се похвалят с четвърто място в тази интересна френска игра. Героят на клуба е Георги Шабански, който има най-много завоювани медали от лекоатлетически дисциплини.

Прочетете също

В дни на изпитание добротата ще ни даде сили

проф. Славчо Томов – ректор на МУ – Плевен. Снимка – интернет.. За празника на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *