Спират вноса и продажбата на коли над 20 години

gotviat zabrana vnosa stari koli 516

Спират вноса и продажбата на коли над 20 години в ЕС. Забранява се внасянето на автомобили, които нямат екокатегория минимум Евро 4. Това е една от мерките за намаляване на вредните емисии, записани в Интегрирания план за енергетика и климат. Актуализираният му вариант е пуснат за обществено обсъждане, преди да бъде внесен за одобрение в ЕК.

Това означава, че кола, която е над 20-годишна, няма да може да се внася на територията на държави-членки на Европейски съюз, каквато е и България.

Коли, които са над 20 години вече няма да могат и да се продават. Ако имате стар автомобил ще трябва да търсите купувач извън ЕС или пък да го предадете за скрап.

Мерките предвиждат колите с премахнати катализатори или филтрите за твърди частици да се спират от движение, защото те изпускат повече вредни газове. Има и данъчен удар – налозите за старите коли ще са по-високи.

Планът предвижда също и стимули за кулуването на нискоемисионни превозни средства, които използват алтернативни горива, водород или електричество. За тях ще има субсидии при покупката и освобождаване от данъци.

В страната ще бъдат изградени 10 000 зарядни станции, за да има във всяка община.

Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *