Начало | Новини | Спектакълът „Разпитът”- вълнуваща среща за публиката в Левски

Спектакълът „Разпитът”- вълнуваща среща за публиката в Левски

Спектакълът „Разпитът”, посветен на 180-та годишнина от рождението на Васил Левски, представиха артистите Веселин Плачков и Христо Мутафчиев в НЧ „Георги Парцалев-1901” в град Левски.

Театралната постановка имаха възможност да видят ученици от града. С подкрепата на МКБППМН Община Левски предостави тази възможност на всички, които проявяват интерес към българската история и големите българи по повод Деня на независимостта и 180 години от рождението на Васил Левски.

Спектакълът е по документални материали и осветява последните дни на Апостола. В драматургичният материал на „Разпитът” е заложена стенограмата на съдебно-следствения разпит на „главатаря на бунтовническия комитет Васил Дякон Левски“. Разпитите на Левски се проточват цяла седмица, като спектакълът акцентира върху три от тях.

Превъплътилият се в образа на Левски във филма „Дякон Левски“ Веселин Плачков споделя следното за представлението:

Много малко се знае за последните дни на Васил Левски и начина, по който се е държал пред турския съд. Той не изговаря нито едно българско име. Левски е имал идея каква иска да бъде България”.

Христо Мутафчиев и Веселин Плачков възприемат като своя просветителска мисия спектакъла. Те го представят с благодарност към Васил Левски и всички герои и с желание  младите да научат повече.

Пресцентър на Община Левски

Прочетете също

От прес службата на Областния управител: собственици на заведения несъгласни с отстоянието от 1.5 м

Среща на собственици на заведения с областния управител Мирослав Петров. Снимка – Плевен прес. С …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *