Спектакълът „Майка България“ ви очаква !

Празничен концерт „Майка България“. Снимка – пресцентър община Плевен.

Впечатляващото събитие, организирано от община Плевен по случай Деня на независимостта, ще бъде в Летния театър от 19.00 ч. на 21-ви септември /вторник/.

За какво става дума ?Три различни оркестри :симфоничен, духов и оркестъра на северняшки ансамбъл, ще свирят една и съща музикална пиеса. Аранжиментите са направени преди повече от месец от Георги Милтиядов /диригент на Плевенска филхармония, б.а./. Това е един завиден творчески труд. Завиден заради умението да се направи, но в същото време и много тежък.

Не всеки ден на една сцена човек може да види симфоничен оркестър, духов оркестър и оркестър с народни инструменти. Както и не всеки ден човек може да чуе професионален оперен хор и хор за народни песни, да пеят една и съща песен. Не всеки ден човек може да види тези трите оркестъра да свирят, двата хора да пеят и отпред да играят танцьорите на Северняшкия ансамбъл. Това отличава този концерт от всички традиционни културни изяви. Това съчетание е изключително трудно и изисква голям професионализъм, за да бъде направено.

До този момент в България няма подобно обединение на културните институти, каквото се прави в този спектакъл.

Концертът започва с Химна на Република България. Без приказки, само химна. След него има въвеждащ текст, който не е чисто исторически. Той разказва по човешки за събитията на 22-ри септември 1908 година. Като продължение на този разказ , за първи път на плевенска сцена, ще се изсвири и изпее Химна на независимостта.
На 22-ри септември 1908 година, във военното поделение в Бургас, когато се получава телеграмата, че независимостта е обявена, тогавашният диригент на военните музиканти /те не са били и оркестър/, на коляно написва текста и музиката на Химна на независимостта. За съжаление той остава забравен.  На 21-ви септември вечерта, той за първи път ще бъде изпълнен на плевенска сцена.

В същият ден, 1908 година, той изкарва музикантите по бургаските улици и започват да го свирят, и да го пеят. Струпват се много граждани и започват да припяват думите, които чуват. Това се превръща в един истински празник.

Името на този българин създал Химна на независимостта е Георги Шагунов. Това е единствения химн, посветен на тази историческа дата.

Какво следва в спектакъла по-нататък, ще видите ако го посетите в 19.00 ч. в Летен театър – Плевен. Организаторите са го замислили така, че освен естетическата наслада, да докоснат националното самочувствие на днешните българи от това, което са направили предците им.

Входът е безплатен, спазват се всички противоепидемични мерки. Събитието е съгласувано с РЗИ Плевен. Очаква се и хубаво време, така че преживяването да е гарантирано.

Спектакълът „Майка България“ по случай Деня на независимостта ви очаква. В Летен театър – Плевен, от 19.00 часа.

Прочетете също

Десислава Трифонова /ГЕРБ/: Личната ми кауза е привличане на инвестиции в област Плевен чрез добра индустриална зона, реклама на региона и екипна работа с общините

Десислава Трифонова, кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС, под № 3 и преференция 103, за участие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *