Начало | Новини | Спартански: Съветниците дискриминираха част от децата на Плевен в бързината да се харесат на избирателите

Спартански: Съветниците дискриминираха част от децата на Плевен в бързината да се харесат на избирателите

Снимка- Архив на Плевен прес

На днешното оперативно заседание на ръководството на общинската администрация, кметът Спартански обсъди решението на общинския съвет от миналия четвъртък за намаляване на таксите на детските градини и ясли. Според градоначалника, подобно решение е незаконосъобразно и дискриминира част от плевенските деца.

По негови думи “намаляването на таксите само за целодневните детски градини и ясли и то само за деца до 4-годишна възраст, е тежък дискриминационен факт.

“Ако съветници са решили да спечелят дивиденти на гърба на общинския бюджет и за сметка на избирателите си, поне да си направят труда да прочетат Наредба 17. В нея ще установят, че освен месечните такси, 45 лева на месец за пълна/ целодневна/ посещаемост, има и такси за полудневни градини.

Получава се така, че за цяла седмица ползване на услугата дестка градина и ясла, /б.а. общинските съветници/ предлагат да е 30 лева. И то само за деца до 4 години. А за полудневни детски и частни градини, таксата остава 25 лева на месец. Тоест разликата между полудневно и почасово ползване е само 5 лева. С какво едните деца са по-привилегировани за сметка на другите?

По мнение на кмета Спартански парадоксален се оказва и друг аспект от приетото решение: “На следващо място, 5 и 6 годишните деца не плащат твърда месечна такса. Те плащат по 2 лева и 80 стотинки на посещение. Така е по Закона за предучилищното образование. Получава се така, че ако едно дете в предучилищна възраст, пет или шестгодишно, посети 20 дена в месеца детското заведение, умножено по 2, 80 лева, ще плати 56 лева. А същите тези деца с намалената такса, които са с една година по-малки, ще плащат по 30 лева. Тоест двойно по-малка такса. Къде е логиката едните деца да са по-привилегировани от останалите?” – повтори си въпроса градоначалникът на Плевен.

Това решение на Общинския съвет Спартански го отдава на “евтиния популизъм със съмнителен политически ефект, който не отчита интереса на всички гражадани по равноправен начин. А тук става на въпрос за децата на Плевен. До тук води тежкото непознаване на материята.”

Той потвърди, че ще наложи вето върху това решение на Общинския съвет.

Прочетете също

В дни на изпитание добротата ще ни даде сили

проф. Славчо Томов – ректор на МУ – Плевен. Снимка – интернет.. За празника на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *