Спартански отговори за дезинфекцията на улици

received 2770689816311902

През личния си профил във Фейсбук кметът на Плевен Георг Спартански отговори на множеството питания на гражданите на Плевен относно евентуална дезинфекция на уличната мрежа. Публикуваме без редакторска намеса отговора на Спартански.

“ПО ПОВОД ПИТАНИЯ ЗАЩО НЕ СЕ ДЕЗИНФЕКЦИРАТ УЛИЦИТЕ И ПЛОЩАДИТЕ В ПЛЕВЕН.
Уважаеми съграждани, все повече във Facebook,в месинджър, чрез WhatsApp, viber , на ел.поща настойчиво ми се задава въпросът защо не се дезинфекцират улици и площади в Плевен и общината.
Във връзка с обвиненията и спекулациите считам за необходимо да заявя следното:
Нито Парламентът, нито Министерският съвет, нито Националният координационен щаб, нито Министърът на здравеопазването, нито други медицински и санитарни власти и органи са приели или издавали закони, постановления, решения, заповеди, инструкции или указания за третиране на публични пространства – улици и площади до ТОЗИ МОМЕНТ.

Второ, за да се предприеме такова третиране с химически вещества, то следва да се извършва въз основа на точни, ясни и конкретни указания относно вида на химическото вещество- дезинфектант, количеството и концентрацията, начина на третиране, честотата на интервенцията, указания, свързани с евентуалните здравни последици за хората и вредни такива за околната среда! Работата с химикали е източник на повишени рискове и като такава се подчинява на строги регламенти и се извършва от или под контрола на специализирани органи и институции.
Направил съм ИЗРИЧНИ запитвания до компетентните органи и ми бе потвърдено, че няма никакви задължителни разпореждания, нито дори указания за третиране на улици и площади!
Няма и официални международни данни такова третиране да елиминира или ограничава корона-вируса. Всички дезинфекционни мерки, които са разпоредени са свързани с вътрешна обработка на учреждения и търговски обекти, както и градския транспорт. Разписани са детайлно. Посочени са и препаратите,които следва да се използват.
Доказано е и, че корона-вирусът заразява през устата, носа и очите. Затова и всички мерки предвиждат желязна лична хигиена,предпазни средства и ограничаване на личните контакти.


Във връзка с гореизложеното и независимо от това, че в някои населени места са започнати местни самоинициативи за частично третиране на публични пространства с химически препарати, при липса на такива заповеди и указания от компетентни за това органи и институции, при липса на данни за смисъла и ефекта от такива мерки и при съществуващите неизвестности и рискове при нерегламентираното провеждане ще се въздържа да използвам публичен финансов ресурс за действия с популистки ефект,но съмнителна стойност. В случай, че получа в бъдеще ясни и конкретни указания по горните въпроси ОТ КОМПЕТЕНТНИТЕ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ, ще създам нужната организация за изпълнение.


Напълно наясно съм, че както сега мнозина ме обвиняват за липсата на такива мерки, така и в обратния случай други биха ме обвинили в незаконосъобразно и популистко харчене на пари и хвърлянето им на вятъра с единствена цел PR- ефект…
Декларирам – напълно съзнавам ,че отговорността за решенията е моя и аз я нося.”

Споделете:

Прочетете също

VREE

Жълт код за високи температури е в сила за петък

Жълт код за опасно високи температури е обявен за 14 области на страната.Предупреждението е в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *