Спартански гневен: Нечисти финансови желания стоят зад искането за преобразуване на ОП „Център за градска мобилност” в ЕАД

Снимка – пресцентър община Плевен

Това искане е незаконосъобразно и нецелесъобразно, заяви на кметския брифин Георг Спартански по повод свикването на извънредна сесия за преобразуването на „Център за градска мобилност“ от ОП /общинско предприятие/ в ЕАД /еднолично акционерно дружество/.

Най-главната драма е в мотивите на вносителите, заяви кметът. Зад благовидния предлог за подобряване състоянието и повишаване на контрола, стоят неприкрити частни и групови апетити фирмата да бъде източвана по най-безобразен начин, както това се е случвало с всички общински фирми по време на предходния мандат. Категорично съм против да бъде поставяна под заплаха приходната част на общинския бюджет за сметка удовлетворяването желанията на хора с нездрави финансови апетити. Подобни желания има не само към „Центъра за градска мобилност”, но и към „Жилфонд”. Тези две предприятия носят в бюджета на Общината над 2.5 млн. лв. приходи, а като се приспаднат разходите за работни заплати, осигуровки и др. на служителите, остават чисто около поне 1 млн. лв., обясни Спартански. Сумата се равнява приблизително на необходимата сума годишно за текущи ремонти.

И нямам никакъв отговор на въпроса – коя последна година и кое хилядолетие за последен път общинска търговска фирма е внесла и 1 стотинка дивидент на Общината, гневно попита Спартански. Това ще се случи и сега, ако се допусне грабежът. Отделен факт е, че тенденцията в национален мащаб е в обратна посока и все повече общини се връщат към общинските предприятия, защото те внасят отчети на всеки три месеца. Твърденията, че няма отчетност не са верни и който знае къде и какво да чете, винаги може да получи информация за работата, приходите и разходите на фирмите, категоричен е кметът.

Той изрази учудване защо подобно предложение за преобразуване не е било внесено в предишния мандат, по време на който и „Център за градска мобилност”, и „Жилфонд” са били със същите ръководители. „Явно тогава те са работели чудесно и изведнъж сега се подема кампания в обратната посока. Правят се неистови опити да се решат финансовите проблеми на една групичка хора. Мога да ги посоча и с имена, но това ще стане, когато му дойде времето, закани се Спартански. Всичко това е изначало мъртвородено, защото е незаконосъобразно от първата секунда на раждането на идеята. Но затова повече ще чуете на 13 юли, когато в 9.00 часа ще бъде дадено началото на извънредната сесия на Общински съвет – Плевен, обеща Георг Спартански. Той изрази и очакванията си предложението за преобразуване на Общинско предприятие „Център за градска мобилност” в „Център за градска мобилност” ЕАД да не бъде прието.

 

 

 

 

Прочетете също

Да се ваксинират ли болните със сърдечна недостатъчност – съветва проф. д-р Пламен Гацов, професор в МУ Плевен

Да се ваксинират ли болните със сърдечна недостатъчност – съветва проф. д-р Пламен Гацов, професор в МУ Плевен

В Световната седмица за борба със сърдечната недостатъчност – вече е доказано, че тя е …

Един коментар

  1. Десислава Маринова

    Как така изразил очакванията си нещо да не бъде прието, предварително знае какво ще бъде прието ли????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *