Социалистите са убедени, че ще бъдат номер 1 в област Плевен

Снимка – Плевен прес.

На 14-ти март заседателната зала „Гена Димитрова” в Плевен, се оказа тясна да побере всички социалисти дошли да посрещнат председателката на БСП Корнелия Нинова и проф. Румен Гечев – водач на плевенската листа на партията. На срещата присъстваха както коалиционните партньори на БСП, така и 12-те членове на кандидат-депутатската листа на „БСП за България” за 15 МИР Плевен.

Събитието бе открито от областния председател на БСП – Свилен Атанасов. Той представи всеки един член от листата с неговото образование, експертиза и политическа активност. След което даде думата на проф. Румен Гечев.

Проф. Гечев започна с емоционално встъпление, като попита присъстващите дали помнят мача България – Франция през 1993-та, когато спортният коментатор Мичмана изригна след гола на Костадинов, че „Господ е българин”. Разбира се, всички си спомниха. А професорът добави: „Господ е не само българин, но и социалист”. Защото е на страната на България, така както и БСП винаги е защитавала българския интерес.

По-нататък проф. Гечев каза: „На предните избори  Плевен беше на второ място в България по резултат на БСП. Сега Плевен трябва да бъде на първо място. Ние сме изтеглили номер 1.” След което обърна внимание върху важни неща за Плевен. Припомни за референдума през 2013-та година за Белене, организиран от БСП. Нещо, за което единствено БСП са били последователни и са настоявали за реализирането на проекта за АЕЦ Белене. „Не е вярвайте, че Белене е погребан. Ядрената енергетика е в ренесанс. Ядрените технологии, даже руските централи,  не са под санкции в момента. Лъжат ви ! Белене може и трябва да бъде завършен. 3 млрд. и половина на българския народ са заровени там. БСП няма да си даде мира докато не завършим този проект”, е категоричната позиция на проф. Гечев.

Поясни, че това, което ПП и ГЕРБ говорят за строителство в Козлодуй, а не казват, че 10 години е срока да се вземе лиценз за нови реактори. А американската фирма, която щяла да строи тези реактори е минала през фалит 2017-та година. „Така че, те ни лъжат. Никакви нови ядрени реактори няма да има в следващите 20 години. Освен ако не си довършим ядрената централа в Белене”, е категоричната позиция на проф. Гечев.

На второ място водачът на плевенската листа се спря на проблема с инфлацията. Той може да бъде решен само ако се реши проблема с българските производства. Затова БСП предлага краткосрочни мерки с таван на цените и с таван на печалбите на фирмите. Особено в областта на енергетиката, хранителните стоки, търговските вериги. Но това са краткосрочни решение, докато БСП предлага и дългосрочни.

На първо място с тила на българската икономика – селското стопанство. Проф. Гечев даде пример с Франция. В Европа средният процент инфлация е 10 %, а във Франция – 6 %. По две причини. 80 на сто от тока е от ядрена енергетика, 82 % от ядрената енергетика е държавна собственост. На второ място – Франция е най-големият износител на селскостопанска продукция. И е една от най-модерните страни със селскостопанско производство. Ето защо БСП предлага окрупняване на дребните производители. Проф. Гечев обясни как: „Не като ги задължаваме. А с активната помощ на държавата: нормативно, законово,със субсидии, както прави цяла Европа. Наглото от страна на развитите западни страни е, че те не ни разрешават ние да си досубсидираме българските фирми до равнището на западните субсидии”, обясни професорът. Затова БСП настоява тези субсидии да бъдат изравнени. И като плащания от Европа, и като възможност на българската държава да стимулира българското земеделско производство.

Както и преместване на субсидиите към производителите на зеленчуци, на плодове, яйца, месо, мляко. Защото 80 на сто от храните в супермаркетите са вносни по данни на Евростат. Беше посочен и друг факт – през 1989 година 11 млн. дка са били поливните площи. Сега са 1 млн.дка. Това също прави българското производство неконкурентноспособно. БСП ще настоява мелиоративната система да бъде възстановена с помощта на държавата. Както и ограничаване на посредничеството чрез създаване на държавни изкупвателни фирми и търговия на едро. За да се конкурират на пазарен принцип с частните, както е по целия свят.

„БСП има решения които се базират на европейския опит”, поясни проф. Гечев. „Предлагаме се решения, които работят в Германия, Испания, Франция, Гърция. Взели сме най-доброто и го предлагаме”, каза още проф. Гечев. И завърши с един морален въпрос: „Не искам и няма да позволя моите синове и приятели да избиват внуците и правнуците на ген. Скобелев, ген. Гурко, на руския народ, който два пъти ни спасява”.

След проф. Гечев, Корнелия Нинова слезе от трибуната и се обърна към присъстващите „Здравейте другарки и другари, дами и господа, плевенчани. Благодаря ви, че сте дошли да се видим, да поговорим”. По-нататък тя разви тезата за предстоящите избори и тяхното значение за избирането на траен, работещ парламент, който да взима важни решения, както да има и редовно правителство, което да даде стабилност на България. Обясни, че БСП застава пред хората с това, което е обещано и изпълнено. „Защото искаме да ни оценявате по това, което реално сме направили за всеки един от вас”, каза Нинова. И тук посочи: увеличение на майчинството и детските надбавки, осигуряване на безплатни детски градини и ясли, безплатни учебници за децата до 12 клас, еднократна помощ от 300 лв. за всяко дете от 1-ви до 4-ти клас, връщане на платените данъци на младите семейства, които работят и гледат деца, увеличение на МРЗ, увеличение ваучерите за храна на работниците от 80 на 200 лв, увеличение средно с 39 % на пенсиите, увеличение с 49 % на добавката за военноинвалидите, замразяване цената на тока за домакинствата.

„Ето така заставаме пред вас”, каза Нинова. И поясни, че затова и сега партията търси подкрепа затова, което поемат като ангажимент за предстоящите избори.

И това са три главни задачи: „На първо място – мир, мир и пак мир. Запазване неутралитета на България. Да не се включва във войната в Украйна, да не се изпращат оръжия. Да се започнат дипломатически преговори и да се установи траен мир”. Нинова съобщи, че има добри сигнали в тази посока. Китай е предложил план за излизане от войната в 12 точки. Макрон е заявил, че ще замине за Пекин през април и ще дискутират този план.  Украйна и Русия също са изразили готовност за разговор. Папата също е заявил готовност да посети района на войната, но само ако посети и двете страни.

„На второ място – високата инфлация, високите цени и ниските доходи. Предлагаме за 3 месеца таван на цените. Има таван на цени наложен в европейски държави. И не е вярно, че стоките са изчезнали от рафтовете. Но това е временна мярка. Съществената, дългосрочната политика е държавна политика за възстановяване на българското земеделие. Възстановяване на напоителни системи, връзване към язовирите в мрежа, намаляване на ДДС на българските храни, изравняване на субсидиите и още редица мерки.

Предлагаме всички процедури за семейства, които имат репродуктивни проблеми, да бъдат безплатни. Предлагаме еднократна помощ при раждане на дете – при първо дете 600 лв, при второ 1200.  Помощ за студентки-майки, които учат и си отглеждат децата, в размер на 2800 лв.

На трето място – защита на българското семейство  и на българските деца. Подкрепете ни за референдума против джендър идеологията в училище. Мислехме, че този проблем е забравен с решението на КС за отхвърляне на Истанбулската конвенция като противоконституционна. Но нищо подобно. Съдът по правата на човека в Страсбург осъди Литва, затова, че е спряла книжка в училищата за хомосексуално обучение. Съдът се произнесе, че това може и трябва да се прави в училище.  ЕП преди две седмици прие решение да се ратифицира Истанбулската конвенция от името на Европа и да важи за всички държави, нищо, че 6 държави сме против.

Ние казваме, че хората над 18 години са свободни да решават как да живеят живота си и с кого. Те не бива да бъдат преследвани. Но децата не закачайте и децата не пипайте”, каза Корнелия Нинова.

Тя обърна внимание, че БСП има сериозна програма за работеща икономика, откъдето ще дойдат средства за изпълнението на тези социални политики.

Лидерката на БСП посочи, че „Продължаваме промяната” и ГЕРБ не са алтернатива едни на други. „Продължаваме промяната”, „Демократична България” и ГЕРБ са едно и също според нея. Защото: искат да се премахват паметници  и да се заличава историческата памет на България. Те са заедно и в позицията да се изпраща оръжие за Украйна. Както са заедно и за джендър идеологията. Заедно са и в пазарния фундаментализъм, при който държавата не трябва да се меси на пазара. Заедно са и в това да има дефицит под 3 %, за да се влезе веднага в Еврозоната. Както и в гласуването за закупуване на новата ескадрила F16.

„Всеки ден по телевизиите те се карат единствено за това, кой е по-корумпиран. ПП и ДБ казват на ГЕРБ и на  Борисов: „Ти краде 12 години от магистралите, факт. Борисов и ГЕРБ казват на ПП: ”Да, ама вие подписахте договори с посредници за газа и от там прибрахте някакви милиони. Или откраднахте едни пари през фирма НЕКСО и т.н. От всички телевизори се лее спор кой е по-крадлив”, каза Нинова. И попита „Къде е алтернативата на този десен, либерален, глобалистичен, джендърски и войнолюбив сбор? Алтернативата е БСП”.

Що се отнася до ЛЕВИЦАТА, Нинова каза, че „нито са нови, нито са леви”. Защото няма нови лица, нито нови идеи. Едните са били в съюз с ГЕРБ и са въвели онази пенсионна реформа, с която се увеличават стажа и възрастта всяка година. Другите подписали и гласували плоския данък.

Какво ляво има в ЛЕВИЦАТА, риторично попита Нинова. И отговори, че има само опит да се разбие БСП. „Поредният генно модифициран проект, чиято цел е да къса от БСП. Те искат да намалят резултата на БСП. Като искат да са важни на политическата сцена, да си направят партия, да си съберат хора, да ги убедят, че са добри политици, да влязат в Парламента и да правят политика”, категорична е Нинова. И прикани да „се спре с това бъркане в БСП. Президентът създаде „Продължаваме промяната”, влязоха в БСП. След това Стефан Янев – влязоха в БСП. Сега новата ЛЕВИЦА – отново в БСП. Не може повече така” категорична е Нинова и прикани всички да се мобилизират и да дадат мощен отговор на това.

Залата силно аплодира думите ѝ и събитието завърши с вяра в изборната победа на БСП, на която жребият отреди бюлетина № 1.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Споделете:

Прочетете също

„Сърце и Мозък“ – Плевен стартира програма в полза на пациентите с карцином на гърда

Снимка – Пресцентър МБАЛ „Сърце и мозък“-Плевен. Пациентите с карцином на гърда, които желаят да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *