Собственици на фотоволтаици: С новата методика за определяне на цените ни убиват

WW jpg

“С тази методика ни убиват всички нас и всички до един. Разходите са ни много по-големи от приходите, което означава, че е въпрос на време всички да затворим. Над 50 процента от електроенергията вече идва от фотоволтаици и перки. Ако ние затворим, токът ще стане доста по-скъп. Важно е ние да работим- даваме евтина електроенергия. Нека се промени методиката, нека не ни фалират. Много хора са заложили всичко и трябва да плащат вноски към банки”, каза пред медиите един от организаторите на протеста Велин Богданов.

От 9:00 до 9:20 ч. собственици на фотоволтаични централи затвориха пътя София – Русе край село Ясен. Недоволството им е предизвикано от прекалено високите цени за излишък и недостиг на енергия, които през май варираха от минус 2684.50 лв./МВтч и 6342.00 лв. Според собствениците на слънчеви паркове действащата наредба обрича на фалит ВЕИ сектора, води до застрашаване на финансовата сигурност на пазара и сигурността на цялата енергийна система.

Следващият протест ще е пред КЕВР, ако не се промени методиката и не се възстановят парите за май месец. Според тях таксата за балансиране трябва да е не повече от 20 лв. мегаватчас. 

Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *