След 5 години махат тучовете от площад „Стефан Стамболов” в Плевен и слагат нови пейки

ПЕЙКА

Тучове – така нарекохме през 2019-та година двестакилограмовите пейки на площад „Стефан Стамболов” в Плевен, сравнявайки ги с нашумелите по онова време бургаски пейки Бургаските пейки и плевенските тучове.

Въпросните „тучове” бяха сложени на площада през 2017 –та година, като част от проект за ремонт на площада. Този ремонт струваше малко над половин милион – 620 хил. лева. Превърна ли се площада в любимо място за плевенчани след този ремонт, попитахме тогава Ремонтираният площад „Стефан Стамболов“ – ще бъде ли сакрално място за плевенчани ?

Изводите за „усвоени” пари, качество на проекта, резултата от него, последиците днес – оставяме на читателите. Ще припомним само, че железните пейки така и не срещнаха одобрението на хората. Зимно време заледени, лятно време нагорещени от слънцето и невъзможни за сядане.

От тогава минах 5 години. На 5-ти юли т.г. от община Плевен ни съобщават, че „Монтиране на новите пейки започна фирмата изпълнител „Инжстрой” ЕООД на пл. „Стефан Стамболов“, след като извърши дейности по демонтаж на досегашните метални и възстановяване на настилката. Новите пейки са 20, изработени са от дърво и ковано желязо в стил, вписващ се в архитектурната среда на площада. След заявка от Община Плевен бяха доставени и нови 10 бетонни съдове за отпадъци, които са в стила на поставените след ремонта на ул. „Васил Левски“ от Спортно-информационния център до ДКТ „Иван Радоев“. 

Най-после грозните тучове ще бъдат махнати. Новите пейки чудесно хармонират с околната среда. Изработени са от софийската фирма „Арт парк” ЕООД, избрана сред многото други подадени оферти в общината, заради предложената цена и качество. Струват 9 900 лв. с ДДС. Платени от общинския бюджет, функция „Жилищно строителство, благоустройство, комунални услуги и опазване на околната среда”, дейност 619.

Заедно с пейките се извършва и подмяна на 10-те съда за боклук, сложени през 2017- та по същия проект, за който става дума. Новите съдове са изработени от фирма „Енчев и Енчев – ЕТЕ” ЕООД от гр. Долна Оряховица и струват 4 524 лв. с ДДС.

14 424 лв. струва на данъкоплатците оправянето на недомислието от 2017-та година. Недомислие за над половин милион лева, от което се облагодетелстваха тогава някои хора.

Защо сега се прави тази подмяна на пейки и съдове? Защото всеки проект, включително и този от 2017-та година, има т.н. период на устойчивост. Този период е в рамките на години. И през това време е абсолютно забранено да се прави каквото и да било по направеното от дадения проект. Иначе се налагат солени глоби.

За община Плевен сега е станало възможно да подмени железните пейки, след като е изтекъл периодът на устойчивост. Остава да настъпи и периодът на опазване на направеното, за да спре даването на „грешни” пари не само за недомислени проекти, но и след всяка вандалщина върху пейки, детски площадки и спортни съоръжения.

ПЕЙКА ЖЕНА
ТУЧ
РЕМОНТ
ПЕЙКИ

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

1 16

Гинеколозите от “Мама и Аз” оперират с уникална за България система за 3D хирургия  

ЕКИПЪТ Е ЧАСТ ОТ ЕДИНСТВЕНОТО ГИНЕКОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ У НАС, ОКОМПЛЕКТОВАНО С ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ АПАРАТУРА ЗА …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *