Начало | Общество | След Трети март

След Трети март

В Плевен, както и в цяла България, на Трети март всички бяхме “горди българи”. Днес, когато сме обикновени българи, дано намерим време и за малко размисъл. Със снимките по-долу ви предлагаме това.

Благодарност не означава раболепие ! И признателност не означава покорство ! Думи на проф. Андрей Пантев по повод отношението към 3-ти март. Руският патриарх дали е наясно с това ?

 

Георги Марков: Днес цели шайки от нищожества честват коленопреклонно Ботев. И дори на ум не им минава да се опитат поне мъничко да бъдат като него. На тях не им трябва Ботев, а легендата за него. С нея ще унищожават всеки българин, осмелил се да бъде като Ботев.

 

Официални лица дошли в Плевен за честванията на 3-ти март. Въпроси към тях от фейсбук потребител: Кажете, господа, изпълнявате ли заветите на Левски и Ботев ? Готови ли сте като Левски да се откажете от поста си и да идете “да пасете патките” стига отечеството ви да пребъде ? Записвате ли си в едно тефтерче всичко, което сте взели, за да го върнете после ? Давате ли разписка на всеки, от когото сте взели нещо ? Патриотът на Ботев ли сте, дето е само за парата ? Кой и днес “беснее над бащино ни огнище” – кажете му името, искате ли съд за него ?
Принудиха ни да се взираме само в историята и да тръпнем – възторжени и отчаяни. Гордостта ни идва от победи на велики царе, които никой не е видял и чул, съществуващи в мъгливи хроники. Вътрешно обаче се упрекваме, че не сме воини, пълководци и държавници. Обикновени сме, но на празник навличаме потури и препасваме саби. Лепим си и мустаци за мъжественост и страх у враговете. В останалото време се вайкаме и оплакваме от всичко. Някъде това е позор. Тук е урок по история, че е по-лесно. Други са истинските уроци. /Васил Михайлов, актьор, изиграл легендарния Петко войвода/.

 

Прочетете също

На 11 ноември 1952 година, комунистическият режим убива Евгений Босиилков

Портрет на Евгений Босилков. Художник – Христо Вачев. Евгений Босилков е роден със светското име …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *