Слабо посещение за един силен концерт

Концерт „Майка България“ по случай Деня на независимостта. Плевен, парк „Кайлъка“, 19.00 ч., 21-ви септември 2021 година. Снимка – Плевен прес.

Силен като замисъл, съдържание, реализация и преживяване. Такъв концерт не заслужава толкова малко публика. Заради възможността едновременно да си на чист въздух и да слушаш великолепна музика, песни, текстове. Да се радваш на обичани хора и майстори-хороводци.

Концертът е „Майка България”. Посветен на Деня на независимостта. С участието на общински хор „Гена Димитрова”, общински Духов оркестър, Хор за народни песни, Северняшки ансамбъл – Плевен, формация Геомарчало, оркестър народни инструменти, Плевенска филхармония. И всички те, разнородни като специфика, звукоизвличане, жанр, предложиха неповторимо изпълнение на любими народни песни, маршове, възрожденски песни и популярна симфонична музика. В единен аранжимент и на сцена, разположена сред скалите и дърветата на парк „Кайлъка”.

Точно тук е мястото на подобен концерт. В единение с природата и историческата местност. Не знам защо плевенчани не дойдоха. Но знам, че загубиха. Загубиха възможността да видят и чуят нещо уникално. Как различни хорове – оперен и народен, пеят заедно. Как различни оркестри -симфоничен и духов, свирят заедно.

И най-важното – да накараш всички тях, да звучат хомогенно, макар и разнородни. Да се допълват взаимно, да запазиш спецификата им и да я използваш в подходящия момент. Да няма пробиви, разминавания, дисхармония.

И всичко това благодарение на Георги Милтиядов. Човекът, направил аранжиментите на всички музикални изпълнения. Аранжименти, които пазят основната и позната мелодия, но ѝ придават ново звучене. Това накара публиката не само да слуша с интерес, но и да се вълнува от изпълненията на „Ботев марш”, „Шуми Марица”, „Лале ли си, зюмбюл ли си”, „Девойко мари, хубава”, рапсодия „Вардар” и много други.

Не съм специалист по аранжимент и хорово пеене, но няма как да подмина две изпълнения – „Вечеряй Радо” и „Притури се планината”. И двете ти хващат душата, но „Вечеряй Радо” ме накара и да викам „Браво”. Аранжиментът ѝ беше невероятен. Фолклор и бийт музика в една невероятна хармония, преливане, темпоритъм, акценти, така направени, че направо настръхваш. На моменти все едно слушам хора от „Набуко”, но с наше, родно, българско звучене. Моето „Браво” е за „Вечеряй Радо”.

Не си мислете обаче, че останалите изпълнения не го заслужават. Напротив. От началото на концерта, до края – нивото е все така високо, професионално.

И точно заради това високо професионално ниво, се забелязват малки, но досадни липси. Водещият бе „отдалечен” от текста. Липсваше личното отношение към него. Не онази театрална приповдигнатост, която често ни залива при подобни прояви. А естественото, вътрешно преживяване на съдържанието.  А съдържанието беше много добро. И като водещ би трябвало да знае, че  в словосъчетанието „Балканът „ечѝ” ударението е на  „и”, не на „е”.

Можеше и сценичното осветление да е по-силно, а силата на децибелите на моменти по-ниска. За сметка на това звукът беше перфектен, а за подобен концерт озвучаването е нещо много важно.

Но тези дребни забележки са нищо в сравнение с големия резултат. Голям концерт, големи изпълнители, големи музиканти, големи певци, големи танцьори. И един голям Георги Милтиядов.

За останалото – уважение към организаторите ! Към община Плевен, РИМ – Плевен, ДКТ „Иван Радоев”. Към нашите културни институти и техните ръководители. Към културната политика на Плевен.

А концертът „Майка България” е най-доброто отбелязване на Деня на независимостта. Концерт, достоен за големите зали на България !

Респект !

Прочетете също

Десислава Трифонова /ГЕРБ/: Личната ми кауза е привличане на инвестиции в област Плевен чрез добра индустриална зона, реклама на региона и екипна работа с общините

Десислава Трифонова, кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС, под № 3 и преференция 103, за участие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *