Последни новини
Начало | Новини | Скандал ! Кметът Спартански: Публикацията във вестник „168 часа“ е лъжа

Скандал ! Кметът Спартански: Публикацията във вестник „168 часа“ е лъжа

Става въпрос за скандала около поставянето на огромната статуя на Александър Втори в Свищов, дарение от т.н. Балкански институт за възстановяване и развитие. Общинските съветници там са взели това решение, гражданите на Свищов – са против. Във вестник „168 часа“ журналистката Сима Владимирова пише:  „Според графика на фондацията „Балкански институт за възстановяване и развитие“ през 2017 год. в България трябва да бъде поставен паметника на Александър Втори. Първоначално опитали в Плевен. Но ударили на камък. Кметът Георг Спартански /РБ/ отказал. Тогава Методи Митев от „института“ се свързал с кмета на Свищов Генчо Генчев /БСП/ и през декември се срещнал с него. Кметът откликнал и внесъл фаталната точка 13 от дневния ред на заседанието на 21 февруари. Съветниците приели решението да се постави 8.5 метровия паметник, който е приет като обект от първостепенно значение на общината. Свищов обаче се вдигна срещу паметника, който трябвало да бъде открит лично от Владимир Путин през м. юни. /Сима Владимирова, 07.04.2017, в-к „168 часа“/.

На 31-ви март по същия повод сайтът „Площад Славейков“ публикува материал на Емил Георгиев, в който се казва: „….Това е почти 9-метрова статуя на Зураб Церетели, която преди 4 години и половина, когато Вежди Рашидов посети Москва (с намерението да заведе там мъртвата Гена Димитрова), стоеше в една от залите в музея на Церетели, пълна с царски фигури и техни роднини, почти всички убити. А самият Церетели, президент на Руската художествена академия, направи колегата си Рашидов почетен академик.

Според руската Уикипедия Зураб Константинович Церетели (роден на 4 януари 1934 г. в Тбилиси) е съветски и руски живописец, скулптор, дизайнер, педагог, професор и президент на Руската художествена академия от 1997 г., академик на Академията на изкуствата на СССР, Народен художник на СССР, Герой на Социалистически труд, лауреат на Ленинска награда… Автор на над 5000 произведения на живописта, графиката, скулптури, монументално-декоративно изкуство (фрески, мозайки, пана) и др.

Според руската „сатирична Уикипедия“ Лукомория, Зураб Церетели е „безвкусен грузински гастарбайтер в двора на руските президенти, представящ се за скулптор и художник. Брат-близнак на Никита Михалков по линия на умелото усвояване на пари от държавния бюджет за култура“ /Емил Георгиев, сайт „Площад Славейков“, 31.03.2017год./

На днешния брифинг кметът Спартански категорично отрече някой да е разговарял с него за поставянето на въпросния паметник в Плевен. Особено неприемливо е изтъкването на принадлежността ми към Реформаторския блок, заяви той. Публикацията в тази медиа е груба манипулация и не отговаря на истината. Това е петно не само за мен, но и за целия Плевен, смята Спартански. Той заяви, че ще си потърси правата за оклеветяването на общината, на него самия и на град Плевен.

 

Прочетете също

Проф. Атанас Семов с призив за разбиране, председателят на БЛС – с призив да не се лекуват хора, д-р Халваджиян – с фаворит от фейсбук

Проф. Атанас Семов д.ю.н., преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Снимка – интернет. Проф. Атанас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *