Скандалът Дончева-Василев и тишината в Плевен

Татяна Дончева, депутат „Изправи се.Ние идваме“. Снимка – интернет.
адв. Радостин Василев, депутат „Има такъв народ“. Снимка – интернет.

Всички научихме какво ражда тишината в нечия спалня. Безумия. Но още не сме научили какво ражда тишината сред избиратели, когато техните избраници се забъркат в скандал. Срам, гняв, съчувствие, апатия или нови избори. Не знаем.

Знаем обаче, че имаме 9 депутати. Наши, плевенски, избрани от нас. От различни партии, но от едно име – Плевен. Каквото и да правят или говорят – то е от името на Плевен. Когато настояват за повече пари за култура в държавния бюджет /Н. Зеленогорски/, когато показват състрадание към чуждото нещастие /В. Лачовски/, когато коват закони желани от всички /Р. Василев/, това е позитив не само за тях, а и за Плевен. Когато мълчат през цялото време – ясно какво е.

Именно за това тишината в плевенско около скандала „Дончева-Василев” е странна. Защото става въпрос за наш депутат. Защото това може да се случи с всеки един от останалите 8 плевенскии депутати. Защото сме далече от ставащото в София по коридори, централи, офиси и тайни завери. Защото е обидно за всеки избирател неговия избраник да се забърка или да бъде забъркан в някакъв скандал. Избирателят има право да знае истината, а избраникът – да му я каже очи в очи. Не през телевизори и фейсбукк страници.

Тъкмо заради това е странно, че дори в официалната фейсбук страница на ИТН – Плевен, няма позиция на местната структура по въпроса. Има постове на потребители, но не и на местния актив.

Самият Василев е категоричен: „Никой не ми е предлагал подкуп. За мен моментът и случаят е морален. Всичко, което казах вчера в предаването по 7/8, е истината. Може да съм пропуснал нещо, но със сигурност не съм си измислил и не съм внушил някакви неща, които не са се случили. Казусът е морален и той показва какво се е случвало дълги години назад както в кулоарите на парламента, така и извън него”. И още: „На мен ми заприлича на отвратителна среща с един играч от 25 години, който трябваше да бъде помолен вече да напусне моя офис, защото един час и половина го слушах как обижда всички и така си мислеше, че ще спечели доверието ми”. Всичко това Василев заявява пред журналисти в НС.

А много преди това, на 16-ти февруари 2021 година, заявява пред „Плевен прес”: „Напълно осъзнавам какво се изисква от мен. Искреност с хората”.

Случилото се с Дончева и Василев е като капан за мишки. Който се чуди защо – да прочете Джон Стайнбек, „За мишките и хората”. Въпросът е – кой поставя този капан и защо ?

И понеже не обичаме мишкуването, и понеже уважаваме избора на плевенчани за всеки един от 9-мата депутати, предлагаме на нашите читатели и една друга позиция за случилото се. Предлагаме я както е написана, без редакторска намеса в текста и графиката:

Гръмовният скандал “500К” беляза краткотрайния живот на 46-я парламент и е на път да приключи 25-годишната политическа кариера на бившия прокурор, адвокат и политик Татяна Дончева.

Какво се случи? На 6 септември народният представител от ИТН Радостин Василев разкри в студиото на телевизия 7/8 “неприличното предложение” на Татяна Дончева, заместник-председател на 45-то и 46-то Народно събрание, към него, с цел разцепване на ПГ на ИТН, за да се съберат необходимите депутатски гласове за подкрепата на правителство с третия мандат, който се очакваше да бъде даден на Христо Иванов или на Мая Манолова.

Какво всъщност стори Радостин Василев? Демаскира една политическа кариера, изградена повече върху внушения и градски легенди за висок професионализъм и безпощадна опозиционност, отколкото върху реален обществен и парламентарен принос. От години Татяна Дончева обикаля телевизионните студия и громи всичко живо с привлекателен сарказъм и дразнещ тревненски акцент. “Всички под ножа!” е общият знаменател на медийните й изяви. Като се пресеят тоновете словесна баластра, какво остава, всъщност?!

В публикация от 8 август под заглавие: “Мащабният заден план на Татяна Дончева” известната журналистка Ива Николова заключава: “Скандалът с покупко-продажбата, към която хлевоустата Татяна Дончева се опитала да тласне депутата на Слави Трифонов от ИТН Радостин Василев, е просто едно съвсем логично продължение на нейното политическо поведение от поправката “Ванко 1” насам. Ива Николова задава 8 въпроса към Татяна Дончева: какво накара бившата прокурорка да издейства намаляване на наказателната отговорност за сводничество; защо напусна БСП, за какво не се разбра със Сергей Станишев; как от върл враг на банкера Цветан Василев, се превърна в негов яростен защитник; какви интереси я сдобриха с отявлената й врагиня Мая Манолова; какво я накара да стане адвокат на газовия барон Сашо Дончев; какво я вдъхнови през 2015 г. да покани тогавашния премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на конгреса на партията си “Движение 21”, а 5 години по-късно да иска оставката му; с какво преглътна грубата обида на Румен Петков, че “тишината в спалнята ражда чудовища” и през 2017 г. подписа коалиция с него; с какви цели и задачи сега е наобикаляла депутати от ИТН? 

На 8 септември столичният адвокат Стефан Гайдарски коментира Татяна Дончева така: “Нула. Кръгла нула. Обаче нула, която е гарнирана с дълбоко, почти религиозно самовнушение, че тя най-много разбира от право, законодателство и политика в България, защото за всички е ясно, че е най-умната. Тая тежка болест се прояви веднага след конституирането на НС – Танчето се заяви публично като даскалица на Ива Митева, в името на клета майка България. Логично беше Радостин и Тошко да я довършат. Много добра новина е приключването на Танчето за политиката. На всички ни е писнало от нея. Да почива и да работи върху грандиозно комичното си его. Не е за жалене – ни е гладна, ни е жадна.”

Имам пари да си позволя всякаква чанта, благодарение на високите ми доходи като адвокат, тросна се по БНТ Татяна Дончева, след като беше изловена да разхожда в парламента маркова чанта за 4 000 лева.

Разследващият автор и бивш депутат Антон Тодоров твърди: “Освободена е като прокурор в Софийска градска прокуратура поради липса на професионални качества и морал за заеманата длъжност.”

На 8 април Иван Михайлов пита в публикация в Breaking.bg: “Кой ви плащаше телефона докато бяхте шеф в парламента, г-жо Дончева ?” В две поредни публикаци към Татяна Дончева са отправени остри въпроси: ето основният от тях: “Плащал ли ви е телефона обвиняем за източване на над 5 млн. лева от бюджета ? Колко пари от поръчки взе тази фирма при кабинета „Орешарски“ ? И негови хора бяха ли във вашите листи ?” 

След шокиращите разкрития на Радостин Василев за махленския клюкарник, в който Татяна Дончева замесила имената на Корнелия Нинова, наричайки я “тъпа овца”; на Николай Хаджигенов, обвинявайки го в агентурна принадлежност към ДАНС, поразяващото е, че никой не се усъмни в нейната способност грозно да злослови срещу колегите си, не бяха изненадани, макар и силно разгневени, дори в парламентарната група на “Изправи се БГ! Ние идваме”. Те ядоха попарата на Татяна Дончева, когато уж ги напусна и отиде да се договаря с Корнелия Нинова за съвместно участие в изборите на 11 юли, а всъщност, с този рекет, си отвоюва да води 2 листи на коалицията “Изправи се БГ! Мутри вън!”

Защитниците на Татяна Дончева в малката си част предположиха, че е прекалено “печена” да предлага 500 000 лева на депутат, когото слабо познава и главно обвиниха Радостин Василев, че преразказва “простотии”. А какво, всъщност, да преразкаже?! Татяна Дончева не е говорила за Моцарт и Чайковски, тя е засипала с храчки известни публични личности. Ако Радостин Василев не беше разкрил хулиганския език на парламентарната примадона, как публиката щеше да прозре уродливите черти на едно старателно гримирано лице под маската на неоспорима почтеност?!

Да, Радостин Василев пое голям риск, разравяйки гнездото на оси; навлече си неудобства и проблеми. Но нали Слави Трифонов и партията му “Има такъв народ” пристъпиха амбициозно в политиката, за да покажат, че “Няма такава държава”, но може да има друга, различна страна?!

Всезнайковци се присмиват на Радостин Василев, че бил загазил здраво, защото няма аудио и видео запис на срещата. И добре, че няма запис! Инак, щяха да го обвинят, че е вкарал Татяна Дончева в капан и се е държал като сатрап от службите. Радостин Василев е от поколението, което се опитахме да възпитаме да бъде съвършено различно от поколението, формирано със страховете и притворството на комунистическия режим; тези момчета и момичета, израстнали след Десети ноември, трябва да са антиподи на агентите на омразната държавна сигурност и трябва да бъдат базисно почтени хора. Радостин Василев заявява чистосърдечно: “Казвам истината! Готов съм да се явя на полиграф!” Истината и честността винаги надделяват – рано или късно.

На 7 септември топ-журналистката Соня Колтуклиева обясни защо вярва на Радостин Василев: “За бележката с 500 К. Да поразсъждаваме. Имаше нещо много истерично и натрапчиво в координираната акция на ДБ и ИБНИ да се получи третия мандат от една от двете парламентарни групи. Атанас Атанасов дори предложи Ива Митева да стане премиер – като жест към ИТН. Мая Манолова се качи на “Шипка” да се умилква около президента Радев, докато той беше фокусирал вниманието си върху посланичката на Русия. Мая Манолова изрече крилатата фраза: третият мандат е втори опит да се реализира първия мандат, т.е. ДБ и ИБНИ да направят правителство с ИТН. Каква щеше да бъде разликата между първия и третия мандат: ИТН не пожела да даде министерски кресла на хора, посочени от Христо Иванов и Мая Манолова; но с третия мандат Христо Иванов и Мая Манолова щяха да си отвоюват своето, използвайки ИТН като параван. Само че Слави Трифонов не пожела да заеме мястото на Ванката в тези сценки от селски вечеринки. Някак ненадейно, “Маркет линкс” публикува резултатите от социологическо проучване на електоралните нагласи, което отправи предупреждението: “ГЕРБ се завръща триумфално – правете кабинет с третия мандат!” и предложението: “ДБ става втора политическа сила – дайте й мандата!”. А третото място на първата политическа сила трябваше да стресира “Има такъв народ” – “Не рискувайте с избори, участвайте или подкрепете правителството на ДБ и ИБНИ!

Някой стоеше зад неприкритата амбиция за правителство с третия мандат. Защото е очаквал да бъде възмезден за авансовите инвестиции. Кажете ми, че няма логика във всичко това. И че срещата в кантората на Радостин Василев не се вписва в тази логика.” 

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: ИСТЕРИЯТА НА ДБ И ИБНИ ДА ИМА КАБИНЕТ С ТРЕТИЯ МАНДАТ СЕ ВПИСВА ЛОГИЧНО В РАЗКАЗА НА РАДОСТИН ВАСИЛЕВ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ТАТЯНА ДОНЧЕВА

* Кой е Радостин Василев? Роден е през 1985 г. в Плевен, в семейството на лекарка и адвокат; завършил е с отличие право в СУ “Климент Охридски”; женен е и има син на 9 годинки; развивал е успешна дейност като адвокат по спортно право преди да стане съучредител на ПП “Има такъв народ” и да влезе в 45-то и 46-то Народно събрание, където е председател и заместник-председател на комисията по конституционни и правни въпроси; съвносител е на проектозаконите за Изборния кодекс и за политическите партии; за покритите облигации; за изменение и допълнение на Закона за здравето, на Закона за достъп до обществена информация, на Наказателния кодекс, на Закона за общинската собственост; на решението за създаване на временна анкетна комисия за “Буджака”,“Росенец”и други. Радостин Василев направи впечатление с ясно формулираните си и смели въпроси към главния прокурор Иван Гешев по време на двете му изслушвания в парламента.”

Източник: https://www.5gmedia.bg/20545/radostin-vasilev-vs-tatyana-doncheva-koy-koy-e-v-skandala-500k?fbclid=IwAR1ZeukWKsdpA1czYfecbZNxpsIc7S8jQKuRlixkduqL2tdwTH9dMgRU1AE

Споделете:

Прочетете също

Маслени портрети смениха черно-белите снимки на плевенските кметове в Заседателната зала на Община Плевен

Снимка – пресцентър община Плевен. Портрети, нарисувани с маслени бои от плевенски творци, смениха досегашните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *