Скандално ! НЗОК отказва лечение на проф. Ваня Недкова – Коларова, педиатър в Плевен

проф. Ваня Недкова, която се бори за живота си. Снимка – интернет.

Лекар, спасил хиляди деца, име в медицината, републикански консултант по детски болести се бори за живота си. Гилдията мълчи, Министерството на здравеопазването – също. НЗОК отказва лечение ?!

Що за държава сме ?

Проф. Ваня Недкова-Коларова е педиатър в Плевен с над 40 години клиничен опит по специалности „Детска гастроентерология” и „Медицинска генетика”. Диагностицира и провежда лечение на деца със заболявания на стомашно-чревния тракт, чернодробни заболявания, хранителна алергия, заболявания на жлъчния мехур и панкреаса. Извършва абдоминална и трансфонтанелна ехография. Участвала е в 7 научни проекти на университетско ниво, при 3 от тях като ръководител проект. Има 63 научни публикации в списания, 11 от тях – в чужбина. Проф. Недкова е републикански консултант по детски болести за Централна Северна България.

Завършва Медицински университет Варна през 1976 г. Своите специалности „Детски болести”, „Медицинска генетика” и „Детска гастроентерология” придобива през 1982 г., 1994 г. и 2006 г. През 1994 г. защитава образователна и научна степен „доктор” с дисертация на тема: Хормонални и социално-психически фактори на кърменето. От 2002 г. е доцент, а от 2013 г. професор. Завършва Квалификационни курсове по Управление на болничните заведения и Здравен мениджмънт в София.

От 2002 г. проф. Недкова- Коларова, е ръководител на Катедрата и началник на Клиниката по детски болести към УМБАЛ Плевен.

Преди 1 година е диагностицирана с тежко и рядко заболяване – Неходжкинов Т-лимфом – ангиоимунобластен тип. След неуспешно лечение у нас, децата на проф. Недкова-Коларова се свързват със специалисти в Германия, които препоръчват лечение в Онкохематологичната клиника в Хановер. НЗОК обаче отказва да финансира лечението на професорката, което принуждава близките ѝ сами да започнат кампания по събиране на средствата, необходими за излекуването ѝ. За съжаление, настъпили са последващи усложнения от лечението, и към момента тя е в Интензивно отделение в МНН -Хановер.

Чрез отворено писмо до „Монитор“ децата на проф. Недкова– д-р Петър Илиев Коларов, консултант по психиатрия в NHS – Лондон и д-р Надя Илиева Коларова-Янева, дм, гл. асистент „Катедра Педиатрия” в МУ – София,  апелираха за помощ. В изложението им се казва:

В становищата си членовете на комисията, изказали становище за ОТКАЗ от лечение, описват, че лечението може да бъде извършено в България, без да посочват конкретни клинични данни за ефикастността и ефективността на провежданите в Онкохематологичните центрове в България, подобни лечения, както и опита си с пациенти, страдащи от ангиоимунобластен Неходжкинов Т-лимфом, непостигнали ремисия и на възраст над 68 години.С оглед на изложеното и липсата до този момент на подкрепа и съдействие от институциите в Република България, Ви молим да дадете гласност на казуса и да помогнете за справедливо отношение на институциите към живота на д-р Ваня Недкова- Коларова.

Молим за Вашата помощ и за събирането на необходимите финансови средства, за да може нашата майка отново да се върне към своето призвание – да лекува болните български деца и да обучава бъдещите и настоящи български лекари.“

В интервю за БНР по този повод, проф.Горчев каза:

„Експерти от здравната каса отказаха помощ за проф.Недкова, което за мен е един неморален акт. Човек който е дал  целия си живот в името на лечението на нашите малки пациенти, сега не може да му се помогне. При положение, че има такава реална възможност.

Аз бях един от експертите в комисията и дадох положително становище.  Но другите колеги се въздържаха и аз не знам по каква причина. Тук трябва да загърбим собственото си его и да помогнем на един колега. Медицината е различна у нас, в Европа и в Съединените щати. Не всичко, което може да се направи, се прави при нас. Има и неща, които ние правим, а в чужбина не. Тук трябва да се гледа чисто персонално, а не шаблонизирано. Ние трябва да гледаме интереса на пациента. Това са важни неща и са от морално естество.“

„Плевен прес” се присъединява към казаното от проф. Горчев. Намираме за скандално решението на НЗОК – София. Възмутени сме от мълчанието на колегията по този случай. Както и от това на Министерството на здравеопазването.

Приканваме другата обществена медиа – БНТ, да даде гласност на тази човешка трагедия застигнала семейството на проф. Недкова. Едно голямо име в българската медицина, спасило хиляди деца от Плевен и цяла България.

Приканваме колегите от други електронни сайтове да дадат гласност на този скандален отказ от страна на НЗОК.

На  семейството на проф. Недкова, както и на нея самата, пожелаваме кураж, смелост и вяра в добрия край на това тежко изпитание.

Прочетете също

Конкурс „Моето приключение край Дунав” организира община Гулянци

гр. Гулянци, център. Снимка – интернет. Община Гулянци, ЦОП гр. Гулянци и МКБППМН организират конкурс …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *