„Синя България“: Предлагаме инициативен комитет за изграждане на околовръстен път на Плевен

449948640 7313667465403860 3615244540989860034 n jpg

От ляво надясно: Мариян Лазаров, Борис Ячев, Сашо

Радуловски и Захари Петков

„Синя България“ предлага инициативен комитет за изграждане на околовръстен път на Плевен. Това стана ясно днес, 4 юли, на пресконференция на коалицията в местния пресклуб на БТА по повод питане до областния управител Николай Абрашев за изграждане на околовръстен път на Плевен с цел изтегляне на трафика от бул. “Христо Ботев”, след пускането на автомагистрала “Хемус”. Участваха Сашо Радуловски и Мариян Лазаров от “Консервативна България”, председателят на партията Борис Ячев и Захари Петков, областен председател на “Консервативно обединение на десницата” – Плевен.

Сашо Радуловски отправи предложение към областната управа и общината да се направи инициативен комитет за изграждането на околовръстен път:

„Ще вкараме кадърни, знаещи, можещи хора. Аз съм участвал в изграждането на всички лотове на магистрала „Струма“, знам какви части се изисква да участват в изграждането на такъв път“.

Радуловски изрази готовност за съдействие и помощ от „Синя България“:

„Ще помогнем с каквото можем, с технически и инженерен персонал. Да се обособи среща и да се избере човек, който да води, със съдействието на областната управа и на община Плевен и да започнем да решаваме проблема. Ние няма да пестим нашите сили, готови сме да помагаме и смятам, че, ако се хванем за ръце, можем да решим проблем. Заедно да помогнем на нашия град.

Ние сме готови да съдействаме, ако те се обърнат към нас ще помагаме“.

Борис Ячев заяви, че е разговарял за проблема със служебни министри на регионалното развитие, а миналата година е имало обещание, че ще се предприемат стъпки, но голяма част от процедурите за разрешаването на проблема са в ръцете на областния управител и затова се обръщат към него.

Мариян Лазаров подчерта, че в началото на 2027 г. се очаква АМ „Хемус“ да бъде отворена за движение при 16-ти километър на пътя Плевен-Ловеч и предупреди, че трафикът, който ще бъде пренасочван основно през бул. „Христо Ботев“ в Плевен ще разруши инфраструктурата:

„При темпото, с което се движи строежът на АМ „Хемус“ – Лот 2 и лот 3 – се очаква в началото на 2027 г. да отвори при 16-ти километър на пътя Плевен-Ловеч. Когато това се случи трафикът от „Дунав мост“ при Русе ще бъде насочен през Плевен – ще влезе от бул. „Русе“ на кръстовището при хотел „Балкан“. Това е първото място, където ще се образуват сериозни опашки. В интензивния трафик на движение през „Дунав мост“ на час преминават 1000 коли, от които поне 300 са тръгнали за Гърция. Бул. „Христо Ботев“ е зона за паркиране, затова реално се използва само едната лента. Ако и тировете бъдат допуснати, това ще е катастрофа за Плевен, която ще унищожи инфраструктурата“.

Лазаров е категоричен, че претовареният трафик ще засегне и медицинската спешна помощ на Плевен:

„Откакто центърът на Спешна помощ е изнесен при „Кайлъка“, където кръстовището е силно натоварено, особено в пиковите часове, ще бъде невъзможно включването в трафика на линейките, както и на пожарните коли при кръстовището на Медицинския университет“.

Като друга критична точка Мариян Лазаров посочи кръстовището на „Чистота“:

„Там влиза трафикът от „Дружба“, Радишево и Тученица, няма светофарна уредба и влизането на коли ще стане практически невъзможно в пиковите часове.

Този проблем няма скорошно решение, тъй като трябваше преди повече от 5-6 години да бъде започната процедурата по парцеларен план и отчуждаване на имотите. В общия устройствен план на Плевен е избрано само трасе. Няма и ОВОС, а такава оценка от РИОСВ не може мине за по-малко от 1-2 години. Това означава, че поне още 10 години не можем да имаме околовръстен път, а магистралата ще отвори след 2 години“.

Според Лазаров проблемът с околовръстния път на Плевен ще се превърне в национален.

Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *