„Синята стая” в Плевен за разпит на деца, е втората в страната

СИНЯ СТАЯ

Специализираното помещение за щадящо изслушване на деца „Синя стая“ в град Плевен,е открито в края на 2016 година. Към онзи момент, това е второто такова помещение в страната, след това в град Варна. „Синя стая“ е изградена от Министерство на правосъдието, с финансовата подкрепа на Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

От тогава до сега, в помещението са проведени 21 разпита, като 20 от тях са били на деца, а 1 разпит, проведен през 2019 година, е бил на жена, жертва на трафик на хора.

През 2021 година са проведени 3 разпита, през 2022 година разпитите са били 6 броя. През 2023 година все още не е постъпвало искане за провеждането на разпит в помещението.

„Синя стая“ се използва за разпит на деца, които са жертва или свидетели на престъпление. Целта е разпитът да бъде проведен в щадящи детската психика условия, за да може да се почувства детето спокойно и защитено и да даде своите точни и пълни показания. Заради това, помещенията се обособяват извън сградата на съда, за да се избегне допълнителното травмиране на децата. Разпитът се извършва от специално обучени психолози.

„Синя стая“ в град Плевен се стопанисва от Окръжен съд – Плевен и се използва и от районните съдилища в съдебния район, както и от органите на досъдебното производство, когато преценят, че имат тази специфична нужда, разпитът на лицето да се проведе при щадящи условия.

Споделете:

Прочетете също

1 16

Гинеколозите от “Мама и Аз” оперират с уникална за България система за 3D хирургия  

ЕКИПЪТ Е ЧАСТ ОТ ЕДИНСТВЕНОТО ГИНЕКОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ У НАС, ОКОМПЛЕКТОВАНО С ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ АПАРАТУРА ЗА …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *