Символичен протест в Плевен на библиотечните работници

Снимка – „Плевен прес“

От  РБ „Христо Смирненски“ – Плевен, информираха, че ще протестират символично, чрез поставяне на трикольорни лентички, като знак на протест. Това каза за „Плевен прес“ Ваня Ценова.

Представителите на синдикалните организации на регионалните библиотеки към Национална федерация “Култура” на КТ “Подкрепа” обявиха протестни действия на 20-ти март.

На 18-ти декември 2020 г. бе подписано Допълнително споразумение към Браншовия колективен трудов договор за библиотеките, в което бяха поставени условия за въвеждане на  минималните начални основни месечни възнаграждения в бранша.

Ваня Ценова. Снимка – „Плевен прес“

Основните искания на библиотекарите преди актуализацията на бюджета от 1-ви юли 2022 г. са:

•Да бъде увеличен с 40% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки. Необходимите средства са в размер на 10 288 863 лв., включително – за възнагражденията на персонала по чл. 1, ал. 5, т. 10.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

•Да бъдат увеличени субсидираните бройки на регионалните библиотеки – от 1177 на 1200.

Най-важното капиталовложение на една библиотека е инвестирането в развитието на човешкия ресурс, според работещите в българските библиотеки. Затова след обсъждане на проблемите на библиотеките, свързани с недостатъчното им финансиране, участниците в Националната среща на синдикалните представители на библиотеките, проведена на 12-13-ти май 2022 г., взеха решение библиотечните работници от цялата страна да започнат протестни действия в навечерието на най-българския празник – 24-ти май.

„Плевен прес“ потърси за повече информация относно протеста най-голямото плевенско читалище „Съгласие“. От там отговориха, че не протестират, тъй като нямат представители на синдикалните организации.

Споделете:

Прочетете също

Завърши ремонтът на подлеза в жк „Сторгозия”. Изгражда се прилежащата инфраструктура

Приключи ремонтът на втория пешеходен подлез в Плевен в района на Стара гара. Днес кметът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *