Сигнали до Районна прокуратура и ОИК – Плевен, е внесъл Георг Спартански по повод скандала в избирателната секция в „Сърце и мозък“

секция
Снимка – Плевен прес.

Сигнал под № 7200/2023 в Районна прокуратура и под № 505/05.11.2023 в ОИК – Плевен, е внесъл Георг Спартански, кандидат за кмет на община Плевен. В сигналите се казва следното: „На 05.11.2023 година в 06:45 часа в качеството ми на кандидат кмет на община Плевен, заедно с член на Инициативен комитет за издигане на кандидатурата ми – Валя Георгиева Петкова и председател – Стефка Антонова Григорова, посетихме секция № 133 в МБАЛ „Сърце и мозък“ – гр. Плевен.

Установихме, че пред секция 133 не е изложен Списък на лицата имащи право да гласуват в нея.

След отваряне на секцията в 07:00 часа , установих, че в секцията е представен списък със записани 208 лица за гласуване. В списъка фигурират личните данни на лица. От този списък не ставаше ясно кои от лицата са лежащо болни и кои са персонал на лечебното заведение. Също така установих и че списъкът не е заверен, т.е. не е утвърден от ръководителя на лечебното заведение с подпис и печат.

Считам, че констатираното от мен представлява грубо нарушение на изборния кодекс  и на Решение № 2666-МИ от 13.10. 2023 на ЦИК“.

В сигнала подробно са посочени изискванията на въпросното решение на ЦИК от 13-ти октомври. В него изрично е упоменато как и при какви условия се образуват избирателни секции в болнични заведения. Целта на тези секции е да осигурят правото на вот на постъпилите за лечение  лица в лечебното заведение и са лежащо болни в изборния ден.

Посочена е и т.11 от решението на ЦИК, което регламентира при какви условия се вписват в избирателния списък служебно заетите лица от персонала на болничното заведение.

В сигнала се посочва, че „тъй като констатирах, че в списъка в секцията не беше подписан и в него са включени 208 лица за гласуване, но не е видно дали са лежащо болни, или персонал, подадох сигнал до ИОК – Плевен. Представители на ОИК-Плевен посетиха секцията след 30-40 минути и след толкова в секцията дойде  пълномощник на лечебното заведение  Мартин Митев, който завери  списъка. След тази заверка започна изборния ден в секцията със закъснение, не по моя вина“.

По-нататък в сигнала се казва: „Общоизвестно е, че на изборите за кмет на община Плевен д-р Валентин Христов е кандидат за кмет и към настоящия момент е на ръководна административна позиция в МБАЛ „Сърце и мозък“ гр. Плевен като изпълнителен директор на специализирана кардиологична болница в гр. Плевен.

Това ми дава основание да приема, че е налице контролиран вот на гражданите, дали своя глас в секция № 133, тъй като те се намират в йерархическа зависимост  от кандидата на партия ГЕРБ за кмет на община Плевен. За така наречения контролиран вот говорят и резултатите от първия тур за избор на кмет. В същата тази секция  от 178 гласоподаватели за кандидата на ГЕРБ – дс-р Валентин Христов са гласували  158 лица, а за мен 1, а останалите гласове за други кандидати“.

След внасянето на тези два сигнала в Районна прокуратура Плевен и ОИК – Плевен, от ИК очакват решението на двете институции. По наша информация от Прокуратурата ще се произнесат след балотажа, на 6-ти ноември в понеделник. Ако решението на ОИК-Плевен не удовлетвори ИК, същият може да го внесе за решение в ЦИК.

До края на изборния ден се очаква с избирателната секция в МБАЛ „Сърце и мозък“ да намери решение.

Споделете:

Прочетете също

1 5

Състезания по гребане с туристически каяк, спускане с велосипеди и футбол тази събота в Плевен

Поредица от спортни прояви ще бъдат част от съботния ден в Плевен, съобщават от общинската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *