Начало | Здравеопазване | СЗО: Само болните да носят маски. Ген. Мутафчийски: Маските са задължителни за всички.

СЗО: Само болните да носят маски. Ген. Мутафчийски: Маските са задължителни за всички.

Снимката е илюстративна.

От брифинга на Националния оперативен щаб, проведен тази сутрин, 31-ви март, се разбра, че носенето маски в България става задължително за всички. В същото време от Световната здравна организация препоръчват носенето на маски да се прилага само от болните лица.

По този повод ген. Мутафчийски заяви, че в действията си Националният оперативен щаб следва приложените мерки от Израел, Южна Корея и Китай, както и големите държави от ЕС. Посочи, че в Австрия например, носенето на маски е задължително за цялото население.

Ген. Мутафчийски спомена и за гратисен период до 00:00 ч. в събота, в който лицата да се снабдят или закупят маските. В МВР – Плевен и РЗИ – Плевен, където се обадихме за подробности по този въпрос, ни отговориха, че те нямат указания за подобен гратисен период. От РЗИ – Плевен препоръчват спазването на тази нова мярка, тъй като тя е важна за намаляване броя на заразените с над 70 %.

Известният адвокат Николай Хаджигенов е публикувал на своята страница несъгласие със Заповед № РД-001-168/30.03.2020г. на здравния министър за задължителния характер на маските. Подал е жалба във Върховен административен съд, тъй като заповедта е “В грубо нарушение на закона, обжалваната заповед създава задължението за всички български граждани, постоянно да носят защитни маски за лице, намирайки се в закрити и открити публични места на основание чл. 63 ал. 1 от Закона за здравето“. В жалбата са посочени конкретните нарушения на Закона за здравето, което прави заповедта на министър Ананиев незаконна.

Адвокат Хаджигенов е дал и образец на жалбата за онези граждани, които решат да търсят правата си в съда.

Припомняме, че до отмяната на извънредното положение, всички заповеди на здравния министър имат задължителен характер. Препоръка за издаването на заповед за задължително носене на маски, е дадена от ген. Мутафчийски, призна той пред журналисти днес, по време на сутрешния брифинг..

Прочетете също

Петров остава областен управител и координатор, ГЕРБ в Плевен с ново общинско ръководство

На заседание на Областното ръководство на ГЕРБ Плевен, в което участваха областният управител и координатор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *