Семейството от Крушовица, което се върна от гурбет, за да прави фурна: Отрязаха ни крилата. Ако сме знаели, че така ще стане – никога нямаше да се върнем

АЛИДА 1
Алида
и Севдалин. Снимка – Плевен прес.

На 4-ти октомври публикувахме статията „”Да се върнеш в родното си село след 25 години гурбет, за да правиш фурна. А институциите да ти правят проблеми”. https://www.plevenpress.com/%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b5%d1%88-%d0%b2-%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b8-%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-25-%d0%b3%d0%be%d0%b4/

Историята на Севдалин и Алида предизвика огромен интерес.Над 12 хиляди прочита, стотици коментари. И всички в подкрепа на двамата, решили да се завърнат след 25 години гурбет в родната Крушовица, за да си купят фурна със спестените с тежък труд пари.

18 дни след като разказахме тяхната история, отново отидохме в Крушовица, за да видим решен ли е проблема с тока и как върви тяхната фурна.

Не очаквахме да чуем това: „От тогава до сега никакво развитие по нашите молби към ЧЕЗ, разказва Алида. В един петъчен ден ми се обадиха да отида до тях и аз мислех, че всичко е уредено. Накараха ни да платим отново такса, без да ни обясняват защо. Платихме и аз питам „Значи утре ще имаме ток, нали ?”.  Отговорът беше, „О, не, още е рано”. А кога ще имаме питам, а тя казва „Молбата ви  е изпратена в София, направили сме каквото трябва, но не зависи от нас”. Питам колко  време ще чакаме, поне нещо ориентировъчно да ни кажат. „Не можем да ви кажем”. Това беше отговорът на ЧЕЗ.

Това ни разказа Алида. Разказа, че заради липсата на ток с по-голяма мощност, не могат да ползват фурната за хляб. Ползват малка такава, която е предназначена за сладкиши. И вместо да пекат по 300 хляба на ден, за да покриват разходи и поръчки, пекат едва по 50. И то на малката фурна, която е с друго предназначение – за сладкиши и закуски. Ако я претоварят, ще изгори и тогава няма да могат и закуски да правят. А те в момента са единственият им приход. Който не стига за покриване на разходите.

„Принудени сме да работим по цяла нощ, споделя с болка Алида. Като опечем малкото хляб, почваме да печем закуските. Спим по 2 часа, работим до 9 вечерта, после идвам в 11 часа, за да си опека сладкишите, прибирам се по нощите капнала. И треперим да не изгори и малката фурна, че тогава и закуски няма, и съвсем загиваме”.

Но нали подадохте молба за по-силен ток още когато купихте фурната, питам аз. Какво стана ?

Нищо, отговори Алида. И добави: “Извикаха ни втори път, накараха ни да платим още такси, казаха, че молбата се разглежда и зависи от София кога ще дойде отговор.  Това означава, че един бизнес трябва да чака месеци наред да му дойде ток. И всичко ни се обърка. Защото ако имам този ток да захраня тази фурна /за хляб, б.а./ , ще се пече хляба в нея. И по тоя начин се освобождава малката фурна, където аз през нощта трябва да си изпълня поръчките, да си заредя витрината със сладкиши, за да имам всичко през деня”.

Парите от закуските не стигат да покрият разходите. Двамата са изпълнили всички предписания, на всички възможни държавни институции. Платили са всички такси. Има кабели, има и силен ток, защото бившият собственик е ползвал такъв до момента на продажбата. След нея от ЧЕЗ са отрязали захранването със силния ток. Новите собственици трябва да подават молба за такъв. И те подават. При това два пъти. И плащат такси и двата пъти. ЧЕЗ обаче не им пуска този ток.

От февруари месец Алида и Севдалин ходят по мъките. Радостта им от идването в родната Крушовица се е изпарила. Мечтата им за собствена фурна и печене на хляб бавно умира. Защото ЧЕЗ не могат да изпратят техник да сложи един бушон. Бушон за по-високо напрежение.

Всичко това идва в повече на Севдалин, който изплаква: „Всичко каквото сме събирали 25 години в чужбина, всичко е тука. Имам документи за всичко. Имах и мерак за всичко – да работя, да правя хляб, да си бъда в село. Но слагам ръка на сърцето и го заявявам: Ако съм знаел, че така ще стане, никога нямаше да се върна. Защото тук ти режат крилата. Нямам думи. Ако има някой, който да ми даде парите, които до сега съм похарчил за това нещо, в брой да ми ги даде, още на другия ден отиваме при нотариус.  И напускам тая държава. Напускам я завинаги.

Ако има хора работещи години наред в чужбина и са решили, да направят нещо, което ние направихме, да не го правят. Тази грешка да не я правят. Направихме много голяма грешка като се върнахме в собствената си държава да развиваме бизнес, за да се развиваме тук. Явно тук не е за нас”.

Да, тук не е за хора като Алида и Севдалин. Тук е държавата на ЧЕЗ. На монополи, лобита и алчни политици. На безсърдечието и беззаконието.

Само че, безсърдечието на богатите узаконява лошото поведение на бедните. Един маркиз го е казал.

ФУРНА
Фурната за хляб. И без ток. Снимка – Плевен прес.
МАЛКА ФУРНА
Малката фурна за сладкиши. Снимка – Плевен прес.
МЕСАЧКИ
Снимка – Плевен прес.
Споделете:

Прочетете също

2 13

Тестват преносен газопровод в град Левски

Община Левски подкрепя инициативите на местната общност Изпитания за якост и плътност на преносен газопровод …

2 Последни коментари

  1. Отечествен Фронт

    Ами че те ЧЕЗ нарочно са отрязали кабелите за силен ток ,че да при лапат наново пари от повторно включване на тока .Но това е така защото живеем във една дива либерално капиталистическа държава във която на власт не са народа а алчни капиталисти и крадливи политици ламтящи за повече власт за да ограбват народа като му съдират по две кожи от гърба .

  2. ЧЕЗ е такъв,защото му позволява държавата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *