Село Брест отбеляза две значими годишнини на образователното дело

20240524 091730

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, ОУ „Христо Ботев“ село Брест отбеляза тържествено две годишнини – 150 години – училище и 182 години – образователно дело.  Събитието се превърна в празник за цялото село, защото по един или друг начин всеки дом в Брест, всяко сърце са свързани с училището.

Гости на тържественото честване бяха кметът на община Гулянци Лъчезар Яков, кметът на Брест Цецо Луканов, Пламен Давидов от Общински съвет – Гулянци, бивши и настоящи учители, просветни и културни дейци и ръководители на институции от района, съобщават от общинската администрация.

С развети знамена и химна „Върви народе възродени“, ученици, учители и гости минаха с празнично шествие по централната улица, поднесоха цветя на паметника и се събраха в салона на читалището, където с песни, танци, рецитали и тържествени слова отбелязаха историческия момент.

Директорът на училището Мария Замфирова поздрави присъстващите, изказа благодарност към учителите, към институциите, с които то работи, към обществеността на Брест и дарителите, подпомогнали провеждането на събитието. Тя разказа вълнуващото минало на образователното дело и сподели успехите и постиженията на колектива в настоящето. Кметът на общината Лъчезар Яков поднесе поздрав към всички и персонално към директорката за усърдието и професионализма. „Ще продължим да се борим, за да запазим училищата в малките населени места, защото те са духът на общината, в тях учи и расте нашето бъдеще.“ – заяви той и допълни: „В мое лице винаги ще намирате съмишленик и приятел.“ Градоначалникът връчи на Мария Замфирова награда за принос в развитието на образователното дело. Училището получи подарък от  Община Гулянци нови столове и кошница с лакомства за всички деца. Кметът на Брест също поднесе поздрав и увери, че и занапред кметството ще работи за благоденствието на училището и общността. ОУ „Хр. Ботев“ прие още десетки подаръци, цветя и адреси от своите гости. От своя страна колективът също направи подарък – незабравим спектакъл с участието на учениците от всички класове и гост-изпълнители от детската градина и читалището. По повод бележитата годишнина бяха подготвени презентация и фотоизложба.

20240524 093926

20240524 103715

20240524 134059

20240524 121909

20240524 104109

20240524 104146

Снимки: Община Гулянци

Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *