Начало | Новини | Седем общински съветници с декларация против подписването на Истанбулската конвенция

Седем общински съветници с декларация против подписването на Истанбулската конвенция

Седем общински съветници прочетоха своя декларация в началото на януарската сесия на ОбС, с която се обявиха против подписването на така дискутираната Истанбулска ковенция. Това са съветниците Христомир Христов, Николай Маринов, Христофор Дочев, Светослав Доков, Марина Андреева, Адриан Асенов, Мариана Илиева. С декларацията си те заявяват следното:

Предстоящата ратификация  на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, наричана още Истанбулска конвенция, породи спорове и тревога в обществото. Категорични позиции „за“ и „против“ изразиха политици, учени, интелектуалци, журналисти. В Софийския университет се организира общонационална дискусия с участието на депутати, министри, омбудсмана на републиката, посланици, представители на НПО-та и духовенството. За пръв път със своя позиция и призив към политиците да не подписват конвенцията излезе Българската православна  църква. Към нея се присъедини и Главното мюфтийство.

При такъв изключителен обществен дебат, който засяга всеки член на обществото ни, не може и не трябва да мълчим. Защото който мълчи, достатъчно хвали – казва един римски комедиограф /Публий Теренций/. А тази конвенция не е за хвалба. Както заради скритите вреди в нея, така и заради ултимативния характер относно нейното прилагане.

Ето защо категорично заявяваме следното:

–       Няма здравомислещ човек, който да не одобрява борбата срещу насилието въобще, нещо повече: срещу насилието над жени. В българския правен мир има достатъчно закони срещу насилието, при това синхронизирани с европейското законодателство. Истанбулската конвенция обаче надхвърля правната регламентация на този въпрос с въвеждането на понятието „джендър“, категорично разграничено от понятието „пол“. Според тази конвенция полът е природно и физиологично определен, а джендърът е “социален пол”, т.е. всеки да избира пола си според това как се възприема той самият. Или както шеговито се изрази един форумец „това е случаят, когато си папагал, но се чувстваш кокошка и очакваш обществото да уважи чувствата ти“. Иначе казано – това е превратно разбиране за човека, който следва своите желания до степен, че може да самоопредели пола си. Нищо, че природата е създала само два пола, нищо че полът може да бъде само биологично определен, защото мъжът и жената са природно творение. Според Конвенцията мъж и жена, баща и майка, сексуалност и плодовитост нямат право на естественост.

Като общински съветници ние заявяваме, че сме против подписването на тази Конвенция заради употребата на понятието „джендър“ и джендър идеологията, с  която се преследват цели, различни от прокламираните – за защита на жените от насилие, и се рушат устоите на нашата национална идентичност и християнска вяра, в основата на която е Богочовекът Христос !

–       Ние сме категорично против определението на чл.3, точка “в” за понятието “пол”, както и против чл. 12, т.1  и чл. 14 от Конвенцията, според които държавите – страни по нея, трябва да предприемат мерки за включване в учебното съдържание „учебен материал на въпроси като нестереотипни роли на пола“ и изкореняване на обичаи, предразсъдъци, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипните роли за жените и мъжете. Това руши традиционните български ценности като семейство, бит, морал. Това е опасно за душевното и физическо здраве най-вече на децата ни. Не случайно в края на октомври 2017-та година британското издание „Телеграф“ обяви тревожни данни, че рекорден брой деца – около 50 на седмица – прибягват до консултации и услуги в клиники за смяна на пола. Според специалистите това драстично увеличение се дължи на засиленото говорене и обсъждане на джендър тематиката и  джендър идеологията сред децата.

Ние сме против въвеждането в училище на подобни практики под благовидния претекст за борба срещу насилието. Буди недоумение факта, че преди подписването на въпросната конвенция фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“ с мълчаливата подкрепа на Министерството на образованието, вече е влязла в плевенските училища. С писмо № РД-15-20/10.01.2018 год., подписано от зам. министъра на образованието Деница Савчева, те обявяват конкурс „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола“. В регламента му срещаме текстове като „неравенства свързани с пола /в икономически и в социален аспект/“, „влияние на стереотипите върху поведението и мисленето“, „роли, определени от пола в семейството“ и др.

Въз основа на това и на още много скрити опасности в Конвенцията под благовидния аргумент за борба срещу насилието, ние се обявяваме категорично против ратифицирането на въпросната Инстанбулска конвенция. Приканваме нашите депутати да се вслушат в гласа на народа и откликнат на призива на Българската православна църква, Главното мюфтийство и останалите религиозни общности, като не подписват конвенцията. Приканваме ги да гласуват ратифицирането по съвест, и поименно, а не партийно.

Приканваме и колегите общински съветници да подкрепят нашата Декларация.

Бог да пази България от джендъри и производните им !

Прочетете също

ДЕН: Цинизмът и популизмът на управляващите по отношение на Бюджет 2021 нямат край

Снимка – пресцентър на ДЕН С изумление и нарастваща тревога наблюдаваме продължаващите опити на управляващата …

Един коментар

  1. Всички джендъри – в панделата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *