Северняшкият ансамбъл представи България в два престижни фестивала в Охрид

17 jpg

„Блестящо представяне, нестихващи аплодисменти, високо ниво на професионализъм!”. Такива са отзивите на публика и участници за представянето на Северняшкия ансамбъл за народни песни танци „Иван Вълев“ – Плевен, в 63-ото издание на Балканския фестивал на народните песни и танци, провел се в гр. Охрид, Република Северна Македония. Плевенчани, под ръководството на директора на ансамбъла Данаил Цолов, представиха страната ни на престижния форум в югозападната ни съседка по покана на охридския Център за култура „Григор Пърличев“. Участието се осъществи с подкрепата на Община Плевен. В Македония съставът ни бе придружен и от Димо Дешев – председател на Постоянната комисия по култура в Общински съвет – Плевен.

„Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ се представи на сцената в Охрид по най-невероятния начин. След първите две вечери, по покана на посланика на Р. България в Република Северна Македония – Негово превъзходителство г-н Ангел Ангелов, и на г-жа Антония Велева – директор на Българския културно-информационен център в Скопие, ансамбълът ни взе участие и във втори престижен фестивал, провеждащ се по това време в Охрид – Дни на балканската култура и изкуство. Той бе организиран от Сдружение за култура и изкуство „Арт Вивенди” – Охрид, Българското посолство и Българския културно-информационен център в Скопие.

Събитието бе част от мащабния проект „Разпознаване на общи особености на нематериалното културно наследство на Балканите“, който цели чрез работилници, концертни изпълнения и симпозиуми да покаже  различни сегменти от нематериалното културно наследство на Балканите. На сцената излязоха фолклорни състави от Скопие, Охрид, Битоля, Кичево, фолклорен ансамбъл от Оризари, от Корча в Албания и др. Честта да представят България имаха Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ – Плевен и представители на читалище „Братство“ – гр. Кюстендил. За отличното си представяне плевенчани получиха от Н. Пр. посланик Ангелов думи на благодарност и специален почетен плакет.

На представянето им присъстваха и генералният консул на България в Битоля Николай Димитров, заместник-кметът на Община Охрид г-жа Ана Крстеска, директорът на Културния център в Скопие и народните представители г-н Тошко Йорданов и г-жа Христинка Иванова“, разказа Димо Дешев. И допълни: „Представянето на Северняшкия ансамбъл предизвика нестихващи аплодисменти и суперлативи! Чрез силата на изкуството в Охрид ние показахме как можем да градим мостове, а не стени помежду си“.

Сев ансамбъл 13 jpg

Сев ансамбъл 9 jpg

Сев ансамбъл 8 jpg

Сев ансамбъл 2

Сев ансамбъл 4 jpg

Сев ансамбъл 11

Снимки: Димо Дешев и Bgkic Skopje

Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *