Сдружение ДЕН: Властта ще открадне изборите за пореден път

Найден Зеленогорски, председател Гражданско сдружение „Достойнството на един народ“ /ДЕН/. Снимка – пресцентър ДЕН.

Настояваме за максимално увеличаване на броят наблюдатели от ОССЕ и ПАСЕ на предстоящите избори
От Гражданско сдружение „Достойнството на един народ“ – ДЕН изразяваме острото си възмущение от окончателно приетите промени в Изборния кодекс, плод на арогантните последователни усилия на управляващите. Въпреки тримесечните протести за оставка на правителство и главния прокурор, за постигане на истинска демокрация, честни избори и върховенство на закона, властта остава сляпа и глуха към исканията на хората, и на евроатлантическите ни партньори.

Гласуваната остра резолюция в Европейския парламент и доклада на Държавния департамент на САЩ ясно показаха, че в България няма върховенство на правото, корупцията по високите етажи на властта е с размерите на пандемия, свободата на словото и човешките права се потъпкват, а България продължава да е най-бедната в ЕС, с драматични проблеми в областта на администрацията, сигурността, енергетиката, здравеопазването, образованието, културата…

Управляващите гласуваха тези промени в Изборния кодекс с една единствена цел –  да компенсират с манипулации и фалшификации на изборния процес огромния спад в популярността си. Прехвърляйки на ЦИК отговорността за подсигуряване на машинното гласуване, те взривяват възможността за изпълнението на закона.  Този пъклен план за неизпълнение на Изборния кодекс ги мотивира да въведат отново хартиеното гласуване, а ЦИК да поемат вината за невъзможността за провеждане на машинното гласуване.

Възлагането на държавната фирма Информационно обслужване да обработва данните от изборите, разкрива съшития с бели конци план за опорочаване на изборите.

Властта не направи нищо за осъществяване на гласувания текст за електронно-дистанционно гласуване и идеята за гласуване по пощата, които биха дали максимална възможност за участие в изборите на нашите сънародници в страната и зад граница. Огромният брой недействителни бюлетини и драстичните нарушения в секционните избирателни комисии няма да се преодолеят и на следващите парламентарни избори. Технологията на създаването на протоколите в СИК, чрез ръчно, а не машинно преброяване, създава възможности за нелегитимна, противоречаща на закона престъпна намеса, която би гарантирала победа на управляващите. Отказът за изчистване на избирателните списъци от „мъртви души“ и въвеждане на активна регистрация затрудняват допълнително провеждането на честни избори и оповестяването на обективен резултат.

От ДЕН бием оглушително камбаната,  че изборите в България няма да бъдат свободни и честни! Настояваме българското общество и международните ни партньори да гарантира последователен отпор на управляващата върхушка и желанието им да откраднат изборите за пореден път.

България се разминава чувствително със стандартите за демократична държава в Европейския съюз. В този смисъл изискваме максимално увеличаване на наблюдателите от ОССЕ и ПАСЕ, които да гарантират системен контрол върху изборния процес и осигуряване на честни избори за българските граждани. В най-кратък срок писмено ще запознаем двете организации с невъзможността за обективност на изборните резултати при току -що приетите правила.

Пресофис,
10.10.2020г.


Споделете:

Прочетете също

Министър Гроздан Караджов ще посети Плевен като участник в Маратон на приятелството

Гроздан Караджов, заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството. Снимка – Интернет Вицепремиерът …

2 Последни коментари

  1. Rayna Nestorova-Mindilikova

    V podkrepa na priziva na g-n Zelenogorski,imam lichen opit ,kato nabljodatel na DBg v zentralna sof. sekzija ,kadeto prisastvah na prebrojavane na bjuletinite -80 za kandidat za rayonen kmet ot DB ,sreshty 60 glasa za
    kandidata na GERB.,Samo sled 15 min-vreme ,v koeto trjbvashe da sabera protokolite ot drugite sekzii,v okonchatelnija PROTOKOL cjhislata bjaha RAZMENENI.

  2. Васил Василев

    В нашата секция пък стана обратното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.